Principalul oficial privind controlul bolilor din China a recunoscut că eficacitatea vaccinurilor produse în această țară este scăzută și guvernul are în vedere combinarea acestora pentru a obține un rezultat mai bun, relatează Associated Press.
Vaccinurile chinezești „nu au rate de protecție foarte mari”, a declarat directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor din China, Gao Fu, la o conferință de presă, sâmbătă, în orașul Chengdu din sud-vestul țării.
„Acum se examinează în mod formal dacă ar trebui să folosim vaccinuri diferite cu linii tehnice diferite pentru procesul de imunizare”, a spus Gao.
Oficialii nu au răspuns direct la o conferință de presă de duminică la întrebările legate de comentariul lui Gao sau posibilele modificări ale planurilor oficiale. Dar un alt oficial al CDC a spus că dezvoltatorii lucrează la vaccinuri pe bază de ARNm.
„Vaccinurile ARNm dezvoltate în țara noastră au intrat, de asemenea, în stadiul studiului clinic”, a declarat oficialul, Wang Huaqing. El nu a oferit vreun termen de timp pentru o posibilă utilizare.
Experții spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație dintre Pfizer-BioNTech și vaccinul tradițional AstraZeneca.
Vaccinurile fabricate de doi producători chinezi de medicamente, Sinovac și Sinopharm, au fost exportate în circa 20 de țări. Începând de marți, serul CoronaVac, produs de Sinovac, va fi administrat în Ucraina. Potrivit portalului ucrainean Pravda, în total, Kievul plănuiește achiziționarea a peste 1,9 mln de doze se ser.
Amintim că, vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 20 de țări. Moldova și Ucraina sunt deocamdată singurele țări din Europa care au anunțat că vor utiliza acest preparat.
Mai multe informații despre acest preparat puteți citi AICI.