Chișinăul a solicitat Tiraspolului sa renunțe la acțiunile cu caracter provocator
Full Article 2 minutes read

Chișinăul a solicitat Tiraspolului sa renunțe la acțiunile cu caracter provocator

Delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) îi solicită Tiraspolului să renunțe la acțiunile cu caracter provocator și la încălcarea regimului Zonei de Securitate. Solicitarea a fost făcută astăzi, 30 iunie, după ce membrii Comisiei s-au întrunit într-o nouă ședință, la Bender, anunță Biroul politici de reintegrare.

Potrivit sursei citate, problema posturilor structurilor transnistrene, instalate abuziv și fără coordonarea Comisiei, a constituit subiectul central abordat de către delegația Chișinăului. Prezența acestora în Zona de Securitate a fost reflectată în trei rapoarte săptămânale prezentate în cadrul ședinței de către Comandamentul Militar Întrunit.

Delegația Republicii Moldova a susținut că posturile ilegale  și  reprezentanții înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului nu-și au locul în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și a cerut retragerea acestora.

Potrivit Chișinăului, acțiunile unilaterale ale exponenților transnistreni, precum și tentativele acestora de a distorsiona faptele și a reinterpreta documentele operațiunii de pacificare de pe râul Nistru, provoacă blocaje în activitatea CUC, a Comandamentului Militar Întrunit și contravin Acordului din 21 iulie 1992.

În declarația delegației Republicii Moldova, difuzată participanților la lucrările CUC, s-a cerut acestora să formuleze o justă apreciere acțiunilor provocatoare ale Tiraspolului, iar delegația regiunii transnistrene a fost chemată să revină în albia constructivității, să înceteze abordările confrontaționiste și generarea disensiunilor în cadrul Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, pe durata ședinței nu au fost luate decizii privind subiectele examinate. Discuțiile urmează a fi reluate pe 7 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: