Cine sunt miniștrii pe care blocul „Împreună” îi vrea demiși în schimbul sprijinului pentru Maia Sandu în turul II. Declarație

Blocul „Împreună” solicită candidatului Maia Sandu, pentru a recâștiga încrederea publicului demiterea miniștrilor compromiși, revizuirea reformelor din justiție și combaterea birocrației și a corupției. „Considerăm că aveți o șansă reală să convingeți cetățenii noștri să vă dea votul dacă veți garanta: eliminarea miniștrilor compromiși și ineficienți din guvern și anume: miniștriii infrastructurii, afacerilor interne, agriculturii, justiției și economiei (Andrei Spînu, Adrian Efros, Vladimir Bolea, Veronica Mihailov-Moraru și Dumitru Alaiba), precum și a șefilor de agenții și întreprinderi de stat”, se arată într-o declarație lansată pe 30 octombrie.

„Doamna Sandu, ne adresăm dumneavoastră nu în calitate de candidat PAS, ci în calitate de politician care trebuie să reprezinte interesele fiecărui cetățean, inclusiv ale celor dezamăgiți și nemulțumiți de actul guvernării PAS, de greșeli și de așteptări ratate”, declară Blocul „Împreună”, adăugând că „un lider adevărat nu se distanțează, ci își asumă responsabilitatea pentru cei pe care i-a investit cu putere.” În acest context, Blocul susține că există „o șansă reală” ca Sandu să câștige sprijinul alegătorilor dezamăgiți, cu condiția „să ofere garanții clare privind corectarea greșelilor și eșecurilor echipei Dvs.”

Printre măsurile cerute de Bloc se numără și o politică fiscală nouă care să protejeze cetățenii din țară și diaspora: „Vrem o nouă politică fiscală pentru afacerile mici, similară regimului fiscal din România”, precizează Blocul, adăugând că se impune „introducerea moratoriului la controlul fiscal și de stat al micului business” și „o nouă lege a diasporei care va garanta protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor din străinătate, va facilita prin stimulente fiscale revenirea cetățenilor acasă și va proteja investițiile diasporei în economia Republicii Moldova.”

În ceea ce privește agricultura, Blocul „Împreună” solicită un „dialog sincer cu agricultorii aflați în dificultate și adoptarea unor măsuri de susținere similare celor din statele Uniunii Europene”, iar pentru autoritățile locale propune „implementarea principiilor descentralizării și autonomiei patrimoniale și financiare ale Autorităților Publice Locale pentru a schimba modul de guvernare a localităților noastre și a elimina orice risc de șantaj politic al primarilor și aleșilor locali.”

În finalul declarației, Blocul „Împreună” face un apel ferm către alegători: „Membrii și simpatizanții Blocului „Împreună” au viziuni pro-europene, își doresc integrarea europeană și au votat DA la referendumul republican constituțional. Nu putem admite ca reprezentantul Partidului Socialiștilor, susținut de sistemul corupător al grupului criminal organizat Șor și regimul lui Putin – să câștige alegerile prezidențiale într-un stat candidat al Uniunii Europene.”

Se mai menționează că apelul se adresează în special celor care nu au participat la primul tur al alegerilor, dar și celor care au ales alți candidați ca formă de protest: „Facem apel la susținătorii Blocului „Împreună“, la toți cetățenii dezamăgiți și indeciși, toți cei care nu au votat în turul întâi, facem apel către cetățenii care au votat alți candidați în semn de protest: ieșiți masiv în turul doi și votați împotriva cumpărării voturilor, împotriva crimei organizate, împotriva lui Ilan Șor, Igor Dodon, Veaceslav Platon și a candidatului lor, Alexandru Stoianoglo.”

Amintim că, președinta Maia Sandu, candidată în turul II al alegerilor prezidențiale, anunță că s-a întâlnit cu liderii Blocului „Împreună”, Alexandru Bujorean, Dinu Plîngău și Ștefan Gligor, precum și cu ex-pretendentul formațiunii la Președinție, Octavian Țîcu. Șefa statului a declarat că a discutat cu politicienii despre o problemă legată de legea ANI, asupra căreia se va acționa „prompt”, dar și o viitoare conlucrare. Precizările au fost făcute într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.

„Am discutat cu Blocul „Împreună”, am discutat cu domnii Țîcu, Bujorean, Plîngău, Gligor. Am auzit solicitările lor. I-am asigurat că vom acționa prompt pentru a rezolva problema semnalată de ei care ține de legea ANI, așa încât abuzurile și pedepsele disproporționate din partea Autorității Naționale de Integritate asupra primarilor să înceteze. Am discutat mai multe lucruri pe care le putem face împreună. Acum este esențial să ne unim eforturile – pentru calea europeană, pentru Moldova. Cu toții ne dorim să trăim într-o democrație, și acum e momentul să salvăm anume democrația”, a declarat Maia Sandu.

***

Precizăm că turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Maia Sandu, candidata formațiunii de guvernământ PAS, va concura cu candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Cristina Gherasimov

Viitorii deputați – îndemnați să mențină cursul european. Declarația aprobată la ultima ședință a actualului Parlament

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației actualului Parlament cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment a avut loc pe 10 iulie, la ultima ședință a actualei legislaturi. Inițiativa a fost înaintată de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații au făcut apel către viitorul Parlament să mențină cursul european al țării și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte. Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității”. Parlamentarii s-au adresat, de asemenea, întregii comunități internaționale.

Care este conținutul declarației?

Semnatarii au declarat că își „reafirmă angajamentul ferm față de parcursul ireversibil de integrare europeană și cheamă toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să rămână unite în jurul acestui obiectiv strategic, în spiritul solidarității și responsabilității față de cetățeni și față de generațiile viitoare”. În declarație se mai precizează că „aderarea la Uniunea Europeana reprezintă singura cale viabilă pentru garantarea libertății, a păcii și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova în contextul amenințărilor la adresa securității naționale și regionale cu care ne confruntăm”.

Totodată, deputații și-au exprimat speranța că, până la sfârșitul anului 2025, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole, astfel încât procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana să avanseze cu celeritate”.

Deputații au făcut apel la viitorul Parlament, constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, „să mențină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea și accelerarea procesului de aderare”. Totodată, parlamentarii au solicitat Guvernului Republicii Moldova „să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea unui scrutin electoral liber, corect și transparent, să prevină orice ingerințe externe și să combată cu fermitate corupția electorală, asigurând astfel exprimarea voinței reale a cetățenilor”.

Semnatarii au făcut apel și către „toate forțele politice, instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic și cel de afaceri să contribuie în continuare la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea istorică pe care o are legislatura următoare”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității – și să participe, prin efort cotidian, dialog și responsabilitate civică, la transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern”.

Parlamentarii au adresat un apel și „întregii comunități internaționale să respecte alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova și dreptul lor legitim să își decidă liber destinul și dreptul de a trăi în pace și demnitate”.

„Încheiem legislatura a XI-a cu profundă convingere că, la sfârșitul acestui deceniu, prin unitate, hotărâre și perseverență, Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene – o țară liberă și demnă, contribuind la pacea, democrația și securitatea întregului continent”, au comunicat deputații la finalul declarației.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației a fost semnat de 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Precizările vicepremierului pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației.

„Prin acest document, adoptat la încheierea actualei legislaturi, Parlamentul: reafirmă angajamentul față de parcursul european al Moldovei; face apel către viitorul Parlament să mențină cursul european și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte; îndeamnă cetățenii să privească cu încredere spre viitorul european al Republicii Moldova; subliniază beneficiile concrete aduse de parteneriatul cu UE – de la oportunități economice și mobilitate sporită până la siguranță și solidaritate”, a comunicat Gherasimov.

„Vom continua să muncim împreună pentru ca Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”, a adăugat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

***

Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În mai 2025, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul Național de Aderare la UE pentru perioada 2025–2029, care urmărește pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Documentul vizează 33 de capitole de negociere, grupate în șase clustere tematice, și prevede transpunerea a peste 3 000 de acte ale UE prin aproape 1 800 de măsuri legislative și peste 1 000 de acțiuni de implementare.

Pe 4 iunie 2025, premierul Dorin Recean și membri ai Guvernului au participat la Bruxelles la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE. Evenimentul a vizat evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în parcursul său european. Atunci, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru deschiderea primelor clustere de negociere cu UE.

Pe 26 iunie 2025, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul Uniunii Europene să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. Această concluzie a fost adoptată la Summitul Consiliului European.

***

Menționăm că, pe 10 iulie, a avut loc ultima ședință a actualei legislaturi.

Actualul Parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – marchează, pe 11 iulie, patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Un nou legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: