Centrul Național Anticorupție (CNA) a prezentat raportul de expertiză anticorupție la proiectul de lege privind retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei. Reprezentanții Centrului susțin că „proiectul poate fi considerat ca fiind unul care tratează preferențial o categorie de subiecți”. Totodată, CNA spune că „una din condițiile importante ale etapei de elaborare este fundamentarea proiectului”. În acest context, Centrul precizează că „autorul urmează să argumenteze într-un mod cât mai clar și transparent necesitatea promovării unui astfel de proiect pentru a nu crea în viitor bază legală de multiple derogări de la legea generală”.
„Examinând conținutul normei informative a proiectului supus expertize se constată că acesta întrunește condițiile menționate în art.30 al Legii nr.100/2017 cu privire la actele normative”, susține CNA. Cu toate acestea, Centrul declară că „nota nu conține o evaluare ex-ante a impactului unui proiect cu norme derogatorii de la cadrul legal general”.
Astfel, menționează reprezentanții CNA, „proiectul poate fi considerat de către unii subiecți ca fiind unul care tratează preferențial o categorie de subiecți, din considerentul lipsei unor referințe în nota informativă privind aplicabilitatea cadrului legal național în domeniul victimelor represiunilor politice în special Legea nr.1225/08.12.1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice”.
CNA spune că „una din condițiile importante ale etapei de elaborare este fundamentarea proiectului, nota informativă întocmită în acest scop urmând să conțină informații exhaustive și cât mai detaliate despre condițiile care au determinat elaborarea proiectului”.
„În acest sens, deși scopul elaborării proiectului este unul bine conturat, considerăm promovarea și aprobarea acestuia va putea fi apreciată de către unii participanți ai societății civile ca fiind un precedent judiciar, chiar dacă proiectul legii face parte din categoria actelor legislative de excepție, fapt care va impulsiona posibila înaintarea a solicitărilor de acest gen”.
În acest context, Centrul susține că „autorul urmează să argumenteze într-un mod cât mai clar și transparent necesitatea promovării unui astfel de proiect de act normativ raportat la procedurile legale generale în vigoare pentru a nu crea în viitor bază legală de multiple derogări de la legea generală”.
CNA propune autorului completarea notei informative cu argumente „care să analizeze condițiile elaborării proiectului de act normativ derogatoriu de la cadrul legal general”
„Totodată, autoritățile statului urmează să stabilească proceduri clare și transparente îndreptate spre consolidarea și perfecționarea sistemului instituțional și al cadrului legal în domeniul reabilitării victimelor represiunilor politice”, precizează Centrul.
„Analizând proiectul se constată că normele acestuia sunt derogatorii de la normele generale. CNA nu contestă faptul reabilitării unei persoane, victimă a represiunilor politice, însă atrage atenția asupra modului de asigurare a exercitării acestui drept al persoanei prin prisma cadrului legal național în domeniu”, se mai arată în raportul de expertiză.
Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spun că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțin ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.
Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurare. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.
Deputatul PAS Virgiliu Pîslariuc, unul dintre autorii proiectului de lege privind retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei, a declarat că a fost obținută garanția că se vor face investiții în clădire. Potrivit parlamentarului, acest lucru poate fi realizat numai dacă Mitropolia va deține statut de proprietar, pentru „a putea obține autorizația de construcție”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!