CNAS: Peste 18 mii de persoane au obţinut pensii mai mari după reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă
Full Article 2 minutes read

CNAS: Peste 18 mii de persoane au obţinut pensii mai mari după reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă

18 401 pensionari, cu pensia stabilită după 1 ianuarie 1999, cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă de la 7 până la 10 ani, au obţinut în anul 2021 majorarea pensiei după ce au solicitat reexaminarea ei. Mărimea medie a pensiei după reexaminare constituie 5325 lei, comparativ cu cea de 2833 lei de până la reexaminare, informează Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS)

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

CNAS menționează că există două modalităţi de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă.

Prima modalitate nu necesită deplasarea la casa teritorială de asigurări sociale. Cererea se depune online prin intermediul site-ul oficial CNAS, accesând butonul „e-Cerere Reexaminare pensie” sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md.

Cererea pentru reexaminarea pensiei poate fi depusă şi pe suport de hârtie. Solicitantul se prezintă la CTAS, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate în original și copie. De asemenea, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială a CNAS de un reprezentat desemnat prin procură.

CNAS le aduce la cunoștință celor care nu au întrunit condiţiile necesare pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă că următoarea etapă de examinare a pensiei va avea loc de la 1 ianuarie 2022 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă de la 5 până la 7 ani. Ultima reexaminare a pensiilor va avea loc de la 1 ianuarie 2023 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare, după ieşirea la pensie, de la 2 până la 5 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: