FOTO Maia Sandu trimite înapoi la Parlament legea privind evaluarea judecătorilor și procurorilor. Cum a motivat decizia
Full Article 2 minutes read

FOTO Maia Sandu trimite înapoi la Parlament legea privind evaluarea judecătorilor și procurorilor. Cum a motivat decizia

Președinta Maia Sandu nu a promulgat Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și a restituit-o Parlamentului spre examinare în ședința extraordinară, care va avea loc pe 17 agust. Un document care atestă remiterea spre reexaminare a legii a apărut pe rețelele de socializare fiind publicat inițial de către ex-premierul Ion Chicu. Contactați de NewsMaker, reprezentanții Președinției au confirmat autenticitatea actului.

Documentul dat publicității este o adresare a șefei statului către președintele Parlamentului Igor Grosu, în care aceasta solicită reexaminarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit Maiei Sandu, legea respectivă necesită modificări. Mai exact, șefa statului a argumentat că Comisia de evaluare trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor.

După cum confirmă experiența Ucrainei și a țării noastre, exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri. Pentru a le reduce, sunt necesare contrabalanțe legislative. Cu regret, nici Legea nr. 65/2023 și nici legea propusă spre promulgare nu prevăd posibilitatea Comisiei de evaluare de a contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor care, fără vreo explicație plauzibilă, nu urmează recomandările Comisiei”, se arată în document.

Președinta a menționat că, în opnia sa, legea respectivă ar trebui să prevadă dreptul Comisiei de evaluare de a contesta hotărârile CSM și CSP în privința atât a promovării, cât și a nepromovării evaluării.

Astfel, în document, Maia Sandu a menționat că remite Parlamentului spre reexaminare, în ședința extraordinară de mâine, legea în cauză.

FOTO Maia Sandu trimite înapoi la Parlament legea privind evaluarea judecătorilor și procurorilor. Cum a motivat decizia

Facebook/Ion Chicu

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției Irina Gotișan a confirmat autenticitatea documentului.

„Confirmăm că Președinta Maia Sandu nu a promulgat Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și a restituit-o Parlamentului spre reexaminare în ședința extraordinară din 17 august 2023”, a declarat pentru NM reprezentanta Președinției”, a declarat reprezentanta Președinției.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: