Comerţbank: Prioritatea băncii este dezvoltarea clienților săi

Una dintre primele bănci comerciale din Republica Moldova — BC „Comerţbank” S.A. pe 14 noiembrie 2020 a împlinit 30 de ani.

«Cea de-a 30-a aniversare a echipei Comerţbank presupune nu doar sinteza rezultatelor obținute, dar și dezvoltarea soluțiilor pentru provocările prezentului și viitorului bazate pe experiența obținută în cele trei decenii», spune Serghei Cartașov, Președintele Comitetului de Conducereal Comerţbank. Cea mai importantă sarcină de astăzi este de a crea oferte care să contribuie la dezvoltarea continuă a clienților noștri, căci banca se dezvoltă împreună cu clienții săi. Accentul este pus pe digitalizarea serviciilor, astfel încât banca să devină asemenea unui centru de procesare capabil să satisfacă toate cererile și cerințele clienților, în țara noastră existând mai multe premise pentru acest lucru. Acum un contract de împrumut sau depozit, de exemplu, poate fi încheiat de la distanță, autentificându-l cu o semnătură digitală. Cred că aceste tehnologii sunt viitorul. Și, desigur, Comerţbank, ca și alte bănci, se va transforma treptat într-un conglomerat de servicii digitale».

În timpul pandemiei, deservirea la distanță au ieșit în prim plan în deservirea clienților. Comerţbank a pus accent pe dezvoltarea acestei direcții în urmă cu 5 ani și astăzi oferă o gamă completă de servicii de e-banking pentru persoane fizice și juridice. În domeniul creditării, în timpul pandemiei, Comerţbank s-a concentrat pe sprijinirea clienților săi, în special prin dezvoltarea și implementarea cu succes a pachetului Credit Suport, conceput pentru a susține afacerile în această situație dificilă.

Pe lângă simplitatea și comoditatea serviciilor electronice, unul dintre avantajele Comerţbank este asigurarea securității datelor și tranzacțiilor, prin soluții precum semnături digitale și alte soluții tehnologice alternative.

O astfel de abordare integrată a permis Comerţbank nu numai să-și păstreze clienții, ci și să atragă alții noi, oferind cele mai largi oportunități de creditare pentru dezvoltarea afacerilor. Comerţbank a fost și rămâne una dintre puținele instituții financiare din sistemul bancar național care cooperează cu Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă. Banca are deschise toate cele 15 linii de creditare, care sunt gestionate de această organizație. Acesta este un avantaj competitiv, iar Comerţbank îl folosește activ pentru a finanța diverse domenii de activitate ale clienților săi.

Activele BC ” Comerţbank ” S.A. la 31 octombrie 2020 constituie 1 728,30 milioane lei. Capitalul autorizat constituie 147,00 milioane de lei. Fondurile proprii ale băncii (capital estimat) reprezintă aproximativ 292,77 milioane lei. Capitalul social al Băncii constituie aproximativ 374,22 milioane lei. Portofoliul de credite al băncii s-a ridicat la aproximativ 814,27 milioane de lei. Portofoliul de depozite al băncii s-a ridicat la aproximativ 1.112,83 milioane de lei. Rata lichidității curente este de 50,83%.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Aer poluat în Chișinău și Bălți din cauza caniculei: Cu cât a fost depășită norma zilnică

În ultimele 24 de ore, în municipiile Chișinău și Bălți au fost înregistrate depășiri ale concentrațiilor admise de poluanți în aer. Agenția de Mediu explică aceste creșteri prin temperaturile ridicate și lipsa vânturilor, care au favorizat acumularea poluanților.

În municipiul Chișinău, pentru media zilnică, dioxidul de azot a fost depășit de 2,2 ori, monoxidul de azot de 1,4 ori, fenolul de 1,04 ori și aldehida formică de 5,9 ori.

În municipiul Bălți, dioxidul de azot a fost depășit de 1,1-1,3 ori, suspensiile solide de 1,8 ori, iar aldehida formică de 1,8 ori.

Conform evaluării indicilor calității aerului, în Chișinău nivelul poluării cu dioxid de azot s-a intensificat în data de 7 iulie. Totodată, valorile poluanților monitorizați la stațiile automate din Chișinău și s. Mateuți, raionul Rezina, au fost în limitele admise.

Nivelul radiației gamma a rămas în limitele normale, conform normelor de radioprotecție.

Agenția precizează că în următoarele zile, ploile prognozate și intensificarea vântului vor ajuta la reducerea nivelului de poluare în orele de zi, însă pe timpul nopții și dimineții condițiile vor favoriza din nou acumularea poluanților

IGSU

Râurile din Moldova, afectate de secetă. Avertizarea hidrologică, prelungită

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit avertizarea hidrologică privind nivelul redus de scurgere al apei. Aceasta va fi valabilă în perioada 9 – 15 iulie.

Potrivit SHS, în intervalul de timp menționat, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei.

Sunt prognozate următoarele coduri de avertizare:

  • Cod roșu – scurgere ≤15% din media lunară multianuală;
  • Cod portocaliu – scurgere ≤30%;
  • Cod galben – scurgere ≤50%.

meteo.md

Astfel, meteorologii recomandă agențiolor economici și populației să consume rațional resursele de apă.

***

Amintim că, pentru perioada 1-8 iulie, SHS a emis Cod galben, portocaliu și roșu de scurgere scăzută a apei în râurile Nistru, Prut și afluenții acestora.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: