Tudor Mardei | NewsMaker

Comisia Situații Excepționale a anulat două decizii ale CSE Chișinău: Pavaloi rămâne demis, iar taxele pentru grupele cu program prelungit – deocamdată ilegale

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat miercuri, 31 ianuarie, dispoziția prin care CSE Chișinău a constatat stare de urgență în educație, în capitală. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, după ședința Cabinetului de miniștri.  Tot astăzi, CSE a anulat decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. Perciun consideră că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu, iar membrii comisiei care le-au luat – riscă să fie sancționați, inclusiv prin demiterea din funție.

„Am anulat decizia CSE Chișinău prin care s-au pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit. Comisia nu are asemenea atribuții să impună colectarea acestor taxe de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal. Tot astăzi, CSE la nivel național a anulat și decizia prin care, în mod absolut abuziv și inexplicabil, a fost anulat ordinul ministrului Educației cu privire la încetarea raporturilor de muncă cu șeful Direcției Educației a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, promovat în această funcție cu încălcarea prevederilor legale”, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun.

Oficialul susține că temei pentru anulările deciziilor CSE Chișinău servește „depășirea atribuțiilor” de către aceasta, or, potrivit ministrului Educației, Comisia „de principiu nu are asemenea atribuții” – „nu poate declara stare excepțională în sistemul educațional, nu poate anula ordine de ministru.”

„Din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a întâmplat este o depășire evidentă a atribuțiilor de serviciu de către oamenii care au luat această decizie și ne vom adresa inclusiv la organele competente pentru a evalua și a-i sancționa pe cei care se fac vinovați de depășirea atribuțiilor de serviciu”, a mai declarat Perciun.

Potrivit ministrului, membrii CSE Chișinău care au luat deciziile riscă să fie sancționate, inclusiv prin demiterea din funcție.

ACTUALIZARE: Contactată de NM pentru un comentariu, consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a calificat declarațiile ministrului Educației drept o „imixtiune în treburile administrației publice locale (APL), or, potrivit ei, în atribuțiile ministrului nu intră „declarațiile politice” cu privire la activitatea Primăriei Chișinău sau a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

„Ministrul a făcut declarații politice cu privire la activitatea primăriei și CMC pe diverse subiecte, ceea ce nu ține de atribuțiile ministrului. Calificăm aceste declarații ca imixtiune în treburile APL. (…) Calificăm aceste acțiuni prin folosirea puterii drept presiuni asupra autonomiei locale”, a declarat Ixari.

Consiliera lui Ion Ceban a precizat că Primăria Chișinău va anunța referitor la „alte decizii” ulterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: