Compania de zboruri Wizz Air își închide baza operațională din Chișinău. Precizările Autorității Aeronautice Civile
Full Article 3 minutes read

Compania de zboruri Wizz Air își închide baza operațională din Chișinău. Precizările Autorității Aeronautice Civile

Operatorul aerian Wizz Air își schimbă baza operațională, fapt care ar putea duce la anularea zborurilor pe unele destinații și/sau la reducerea frecventelor de zbor. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. 

Cei de la Autoritate precizează că operatorul aerian Wizz Air nu își sistează activitatea în Republica Moldova, zborurile fiind operate în continuare pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Anunțul companiei notifică privind schimbarea bazei operaționale, fapt care ar putea duce la anularea zborurilor pe unele destinații și/sau la reducerea frecventelor de zbor”, comunică Autoritatea.

ProTV scrie că operatorul aerian Wizz Air își închide baza operațională din Chișinău din 1 decembrie. Aceasta înseamnă că aeronavele companiei nu vor staționa pe teritoriul țării noastre, comunică sursa adăugând că decizia a fost luată din cauza rachetelor rusești care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova acum câteva săptămâni.

Astfel se menționează că până pe 30 noiembrie 2022, Wizz Air va continua să opereze zboruri din Chișinău către Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Spania și Marea Britanie. Începând cu 1 decembrie 2022, Wizz Air va opera zborurile către Chișinău pe baza de intrare din Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit.

Zborurile din Chișinău către Paris Beauvais, Bruxelles Charleroi, Basel-Mulhouse și Torino vor fi suspendate începând cu 1 decembrie 2022. Clienții Wizz Air pot rezerva aceste zboruri de la baza companiei aeriene din Iași.

***

Pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.

În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.

Acțiunea a fost condamnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu. „Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse”, a menționat Maia Sandu.

Pe 17 octombrie, Anatolie Nosatîi a spus că Moscova nu a oferit nicio explicație plauzibilă autorităților de la Chișinău, după ce trei rachete rusești au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre. Nosatîi a mai declarat că partea rusă nu a recunoscut nici până astăzi faptul că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei, fără o permisiune în acest sens.

Pe 18 octombrie, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că autoritățile moldovenești nu sunt mirate că Federația Rusă nu recunoaște că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei. Oficialul a declarat că se caută soluții pentru nu doar a urmări rachetele, ci și pentru „a avea sisteme care să se poată opune la astfel de încercări”.

Tot pe 18 octombrie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a anunțat că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat și în luna mai. El a spus că atunci nu a fost documentat cazul, dat fiind faptul că „era intensitatea destul de mare în spațiul aerian din apropierea R. Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: