Compensații de 120 000 lei pentru un moldovean gay, agresat în armată. Acesta cere compensații mai mari: Voi contesta decizia
Full Article 4 minutes read

Compensații de 120 000 lei pentru un moldovean gay, agresat în armată. Acesta cere compensații mai mari: Voi contesta decizia

Ministerul Apărării și Armata sunt obligate să îi achite lui Marin Pavlescu, tânărul agresat în timp ce își exercita serviciul militar din cauza orientării sale sexuale, despăgubiri în valoare de 120 de mii de lei, în loc de 1,5 milioane lei – cât a solicitat victima. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, informează Genderdoc-M. Organizația care apără drepturile persoanelor LBTQ+ din Moldova a calificat decizia drept „o primă victorie”.  

„Judecătoria Chișinău a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Marin Pavlescu, tânărul gay agresat în armată”, anunță Genderdoc-M.

Potrivit sursei, prin decizia magistraților, tânărul urmează să primească 50.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral din partea Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”. Suma urmează a fi achitată pentru hărțuirea căreia a fost supus Marin Pavlescu pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar.

În plus, Pavlescu urmează să primească alți 50.000 de lei de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, pentru încălcarea drepturilor reclamantului la respect și protecție. Pe lângă asta, potrivit sursei citate, Pavlescu urmează să primească prejudiciu material în valoare de 20.000 de lei din partea brigăzii și a Ministerului Apărării.

Avocata lui Marin Pavlescu, Doina Ioana Străisteanu, a precizat că în cererea de chemare în judecată reclamantul a cerut 1 milion de lei prejudiciu moral de la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și 500.000 de lei de la Ministerul Apărării. Prejudiciul material a fost satisfăcut în totalitate.

„Astăzi este o zi foarte importantă, având hotărârea instanței de judecată. Dar vreau să precizez că, deși consider că am obținut o victorie , încă nu simt că am fost apreciat la maxim în favoarea mea. Îmi amintesc prin ce am trecut și la ce am fost supus în timpul îndeplinirii serviciului militar, șase luni și jumătate, precum și după ce am luat decizia de a nu mă întoarce în unitatea militară. Îmi amintesc de toată discriminarea, violența fizică și prostiile la care am fost supus, inclusiv solicitarea Ministerului Apărării de a prezenta poze, video și certificat medical pentru a demonstra orientarea mea homosexuală. Alături de avocata mea, voi contesta hotărârea de judecată din 14 decembrie 2023 și voi lupta până la capăt pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Marin Pavlescu.

Decizia primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în timp de 30 de zile de la data pronunțării.

***
Amintim că pe 11 noiembrie 2021, Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele cazului făcut public de militarul în termen Marin Pavlescu. Acesta a anunțat public că este homosexual și că nu se va întoarce în armată, întrucât ar fi fost supus umilințelor și ar fi fost agresat fizic.

Întrebați de NM dacă Pavlescu va fi cercetat penal pentru dezertare, reprezentanții Ministerului au precizat: „Subiectul este examinat de juriști”.

Ulterior, pe marginea acestui caz Ministerul Apărării a inițiat o anchetă internă. Rezultatele acesteia  arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului Marin Pavlescu, care a refuzat să revină după un scurt concediu în unitatea militară pe motiv că a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: