Comunitatea Energetică a negat afirmațiile coproprietarului companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, potrivit cărora contractul-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru livrarea de gaze în regiunea transnistreană ar fi fost coordonat cu conducerea Secretariatului organizației.
„Comunitatea Energetică nu se implică în niciun caz în înțelegerile de pe piață și nu aprobă contractele de furnizare. Noi elaborăm și monitorizăm implementarea regulilor în conformitate cu legislația UE. Responsabilitatea pentru acorduri revine în întregime participanților de pe piață”, au precizat reprezentanții organizației, făcând referire la interviul acordat de Vicol portalului Deschide.md.
În interviu, Vicol a declarat că Secretariatul Comunității Energetice a agreat contractul-cadru încheiat de firma sa cu Tiraspoltransgaz pentru furnizarea de gaze în regiune. „Am avut discuții cu conducerea Secretariatului și ei au fost informați despre acest contract. Astfel, ei au acceptat întocmai trecerea furnizării către Transnistria pe un principiu comercial”, a adăugat Vicol.
Comunitatea Energetică este o organizație internațională fondată în anul 2005. Aceasta reunește țările membre ale UE și state ca Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina, cu scopul de a crea o piață integrată a energiei paneuropene.
***
Pe 15 ianuarie, presa a scris că Arcadie Vicol, coproprietarul companiei Natural Gaz, este audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). În aceeași zi, premierul Dorin Recean a confirmat informația. Portalul Deschide.md a scris, pe surse, că Vicol este suspectat de trădare de patrie și activități în favoarea Rusiei, prin implementarea unor scheme de livrare a gazului în regiunea transnistreană.
Într-o discuție cu NewsMaker, Vicol a explicat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea gazului în regiune. Potrivit acestuia, este vorba despre gaz european, nu din Rusia. Totodată, Vicol a negat că a fost „interogat” de SIS. „Am avut o discuție pe tema contractului încheiat”, a menționat el. A negat și informația despre „acuzații”. Detalii AICI.
***
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.
Între timp, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care autorităților nerecunoscute de la Tiraspol li s-a propus sprijin. Detalii AICI.
Ulterior, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Republicii Moldova Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Potrivit surselor IPN, Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanabul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. Acesta a revenit în Republica Moldova în data de 14 ianuarie.
Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Acesta a dat asigurări că, în curând, Rusia va furniza gaz în stânga Nistrului, în calitate de „ajutor umanitar”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!