Confirmat: Vaccinul AstraZeneca poate provoca tromboze, însă în cazuri extrem de rare
Full Article 2 minutes read

Confirmat: Vaccinul AstraZeneca poate provoca tromboze, însă în cazuri extrem de rare

Vaccinul britanico-suedez AstraZeneca, redenumit recent Vaxzevria, într-adevăr poate provoca cheaguri de sânge, însă în cazuri extrem de rare. Este concluzia Agenției Europene a Medicamentului, care a precizat că recomandă în continuare utilizarea serului, întrucât riscurile nu depășesc beneficiile. Concluzia a fost publicată pe 7 aprilie.

Potrivit reprezentanților EMA, cel mai mare risc de a dezvolta tromboze este în cazul femeilor de până la 60 de ani. Efectele adverse potențial letale pot apărea pe durata unui interval de 2 săptămâni de la imunizare. Până la 22 martie, EMA a înregistrat peste 60 de cazuri, iar 18 pacienți au murit.

În context, Marea Britanie a anunțat că va oferi o alternativă persoanelor sub 30 de ani.

În total, circa 25 mln de europeni au fost imunizați cu acest preparat. Amintim că, recent, preparatul a fost redenumit în Vaxzevria.

***

Pe 18 martie, EMA a anunțat concluziile Comitetului de siguranță privind vaccinul AstraZeneca. Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va fi o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate. Anterior, mai multe state au suspendat temporar imunizarea cu acest preparat.

Pe 2 aprilie, Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat ca persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză din vaccinul anti-COVID19 de la AstraZeneca să fie vaccinate cu un produs diferit la rapel.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: