screenshot

Consilierul lui Zelenski a comentat refuzul Chișinăului de a ceda cele 6 MIG-29 și de a se alinia sancțiunilor contra Rusiei

Consilierul presedintelui ucrainean Zelenski, Mihail Podoleak, a oferit un interviu pentru postul de televiziune PRO TV Chișinău. Oficialul de la Kiev a comentat inclusiv refuzul Republicii Moldova de a oferi Ucrainei piesele celor 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Acesta a menționat că fiecare țară trebuie să decidă măsura în care este pregătită să se implice în conflictul militar cu Rusia.

Despre cele 6 MIG-29 de la Mărculești

Este decizia internă a fiecărei țări. Eu înțeleg că pentru fiecare țară există riscul să fie atrasă într-un conflict militar sau altul. Rusia continuă să fie percepută drept o țară care fără niciun motiv poate invada alte țări și să încerce să provoace rău. Înțeleg că nu fiecare țară este gata, la fel ca Ucraina, să accepte o luptă crâncenă drept răspuns la expansiunea rusă. De aceea, fiecare țară decide pentru ea în ce măsură poate accepta să fie atrasă în conflict. În principiu, Moldova ocupă o poziție pro-Ucraina, ne susține și vedem asta, acolo se află temporar oamenii noștri nevoiți să fugă de război. Conștientizăm și provocările de ordin umanitar, pe care le confruntăm cot la cot. Cu toate acestea, Moldova decide de una singură măsura participării militare în conflict”.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei

Despre nealinierea R. Moldova la sancțiunile împotriva Rusiei

Rugat să comenteze nealinierea R. Moldova față de sancțiunile adoptate de alte țări față de Federația Rusă, Mihail Podoleak a răspuns:

„Nu dețin suficiente informații ca să analizez motivele pentru care au fost adoptate anumite decizii de către guvernul Moldovei. În același timp, realizez că mai multe țări nu conștientizează pe deplin toate pericolele care vin din direcția Federației Ruse. Eu cred că ar fi mai simplu, inclusiv pentru noi, să învingem acest război dacă toți ar înțelege că Rusia nu este pe viitor un subiect al discuțiilor corecte din punct de vedere juridic. Rusia este exclusiv un subiect care intenționează să nimicească alte țări și popoare. Și trebuie adoptată o atitudine corespunzătoare: să nu credeți că mâine se va putea relua relațiile normale, de bună vecinătate cu Rusia. La ziua de azi toată țările, nu doar Moldova, trebuie să facă o miză uriașă pe susținerea Ucrainei. Iar Ucraina, la rândul său, să învingă mai întîi de toate din punct de vedere militar, iar apoi și diplomatic, Federația Rusă”.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei

Republica Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a cerut Moldovei, la modul direct, să ofere Ucrainei piesele aparatelor de zbor nefuncționale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei oficiale efectuate de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Kiev. Contactați de NM, reprezentanții Legislativului au declarat că Moldova nu poate da curs solicitării.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a răspuns purtătoarea de cuvânt a partidului aflat la guvernare.

În cadrul unei emisiuni televizate și președinta R. Moldova Maia Sandu a menționat că R. Moldova nu poate să ofere Ucrainei ajutor militar. În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Maia Sandu a declarat că R. Moldova nu se poate alinia măsurilor punitive, întrucât acest lucru ar însemna să rămână fără energie electrică și gaz.

Pe 6 iunie, un canal de Telegram a scris că un avion ucrainean a aterizat la Mărculești pentru a transporta piesele de schimb pentru avioane MIG-29. Autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție și au precizat că aeronava a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat vreun echipament militar.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: