Contrabandă la frontieră. Șeful Serviciului Vamal declară toleranță zero corupției și anunță că în 2022 au fost inițiate 115 anchete de serviciu
Full Article 2 minutes read

Contrabandă la frontieră. Șeful Serviciului Vamal declară toleranță zero corupției și anunță că în 2022 au fost inițiate 115 anchete de serviciu

Șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a oferit detalii despre operațiunea desfășurată în comun cu organele anticorupție din România, care vizează angajați ai Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră ce ar fi primit mită pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră. „Condamnăm cu vehemență și nu tolerăm acțiunile de corupție în instituție”, a afirmat Igor Talmazan într-un interviu acordat pentru Moldpres.

„Ofițerii Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, acționând în cadrul unei investigații internaționale, inițiate în comun cu DNA și DGA ale României, au descins concomitent cu percheziții în posturile vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române. Condamnăm cu vehemență și nu tolerarăm acțiunile de corupție în instituție”, a afirmat șeful Vămii.

Totodată, Igor Talmazan a menționat că Serviciul Vamal conlucrează cu organele altor state și pe alte cazuri, în scopul prevenirii sau anihilării unor scheme de contrabandă de mărfuri.

„Drept exemplu ar fi și cazul reflectat în mass-media: „Contrabandă cu petrol destinat Serbiei, de circa 18 mln de lei”.

Mai mult, Talmazan susține că are încredere în fiecare funcționar vamal până la o probă contrarie.

„În anul trecut, au fost inițiate 115 anchete de serviciu, în urma cărora au fost sancționați disciplinar 99 de funcționari vamali, 60 au primit avertisment, 18 – mustrare, 13 – mustrare aspră și opt au fost destituiți din funcție”,  a adăugat el.

Schimbul de informații dintre țări a fost asigurat cu suportul Centrului de Aplicare a Legii din Europa de Sud-Est (SELEC) prin intermediul Ofițerului de Legătură detașat al Serviciului Vamal.

Un alt caz ce denotă o conlucrare eficientă este cel de săptămâna trecută „37 de percheziții în Republica Moldova și România: schemă cu anabolizante de peste 1 mln de euro expediate ilegal în UE – destructurată și 11 persoane reținute”,  a spus Talmazan.

La mijlocul lunii ianuarie, procurorii anticorupție în comun cu structurile de forță din România au efectuat percheziții în mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale hotarului într-un dosar de corupție privind tranzitarea unor puncte de frontieră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: