Pe site-ul anonim creat acum circa două săptămâni, pe care anterior au fost publicate discuții private, atribuite ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial Dorin Recean, ex-deputatului Vadim Pistrinciuc și ministrului de Interne Ana Revenco, au apărut noi informații. De această dată, a fost vizat ministrul Economiei, ex-deputatul PAS Dumitru Alaiba.
Mai exact, ar fi fost publicate 175 de chat-uri ale ministrului Economiei. Printre persoanele vizate în discuții figurează deputați PAS, jurnaliști, dar și voluntarii care s-au mobilizat pentru ajutorul refugiaților din Ucraina.
De menționat că acesta a fost primul dintre oficiali care a semnalat că account-ul său de Telegram a fost spart. S-a întâmplat pe 4 Noiembrie, înainte ca alte conversații atribuite unor oficiali să fie publicate pe un site anonim. Atunci, Alaiba sugera că în spatele acțiunilor ilegale ar fi FSB-ul rusesc.
UPDATE (12:37) Ministrul Economiei a comentat conversațiile publicate.
„Despre presupusa “spargere”.
1. Nu consider necesar să comentez operațiunile de dezinformare ale FSB-ului în țara noastră.
2. Niciodată nu folosesc cuvântul “bârfologie”.
În comunicarea cu cetățenii și cu reprezentanții mass media o să insist să vorbim despre problemele oamenilor, despre cum ajutăm economia și nu o să mă abat pe subiecte triviale, fake-uri, insinuări, denigrări.
Nu avem timp de pierdut”, a scris Alaiba.
Pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.
În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.
În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.
Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.
La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate. Ulterior, PCCOCS a anunțat că și canalul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Procuratura a inițiat un dosar penal.
Pe 16 noiembrie, pe site-ul anonim au apărut conversații atribuite ex-deputatului PLDM Vadim Pistrinciuc, care deține în prezent funcția de director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Iar pe 18 noiembrie au fost publicate presupuse discuții private ale ministrului de Interne Ana Revenco.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.