El Pais

Coronavirus în Spania: 462 de morți timp de 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în urma complicațiilor provocate de coronavirusul COVID-19, au murit cel puțin 462 de oameni, informează Euronews, luni, 23 martie. 

Totodată, numărul celor infectați a crescut cu 4 300 timp de 24 de ore și a depășit 33 de mii. În total, de la debutul pandemiei, au decedat peste 2 mii de spanioli.

Luni, guvernul condus de Petro Sanchez a anunțat că va cere prelungirea perioadei de canrantină în toată țara până pe 11 aprilie.

Potrivit celui mai recent bilanț, de la izbucnirea focarului, au fost înregistrate peste 15 mii de decese la nivel global, din cauza coronavirusului COVID-19. Cel mai mult a avut de suferit Italia: acolo au murit aproape 5 500 de oameni.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Atacurile asupra jurnaliștilor, în vizorul Avocatului Poporului: „Responsabilii trebuie trași la răspundere”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de creșterea cazurilor de intimidare, hărțuire și amenințări la adresa jurnaliștilor și altor actori media în ultimele zile. Într-un apel public, Panico atrage atenția că astfel de comportamente, care vin inclusiv din partea unor persoane publice și reprezentanți ai formațiunilor politice, reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare și a accesului publicului la informații de interes general.

„Lipsa de reacție în fața acestor practici riscă să le normalizeze și să contribuie la crearea unui climat de autocenzură. Ombudsmanul își exprimă solidaritatea cu toți jurnaliștii care își exercită profesia în mod responsabil și profesionist, deseori în condiții dificile. Condamnă cu fermitate orice încercare de reducere la tăcere a vocilor critice și îndeamnă reprezentanții formațiunilor politice, autoritățile publice și funcționarii să înceteze orice formă de intimidare, denigrare sau presiune asupra presei”, se arată în declarația emisă pe 3 iulie.

Avocatul Poporului solicită instituțiilor statului să își îndeplinească obligațiile legale și internaționale în ceea ce privește protecția jurnaliștilor și să asigure investigarea promptă și eficientă a cazurilor de hărțuire, intimidare și amenințare. „Persoanele responsabile trebuie trase la răspundere, indiferent de statutul acestora”, a declarat el.

Totodată, Ceslav Panico a făcut apel la responsabilitate și respect din partea tuturor actorilor publici și a politicienilor.

Precizăm că, în ultimele zile, cel puțin patru jurnaliști, de la diferite instituții media, au fost agresați sau intimidați de persoane publice și politicieni.

O jurnalistă de la JurnalTV a fost agresată la Primărie de o consilieră MAN, după ce a apostrofat-o pe mama primarului Ion Ceban, în timp ce alte două jurnaliste de la TVR Moldova și Ziarul de Gardă au fost agresate de liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, în timpul ședinței de judecată a Evgheniei Guțul. Una dintre ele a fost amenințată, de Lungu, inclusiv cu dosar penal.

Ultimul incident a avut loc chiar pe 3 iulie, în fața Judecătoriei Chișinău, la protestul în susținerea bașcanei Evghenia Guțul. În acest caz, mai mulți manifestanți au bruscat și lovit cu drapelul în cap un jurnalist al postului TV8. Instituția media condamnă violența și cere investigarea penală și tragerea la răspunde a celor vinovați.

Reamintim că, recent, Parlamentul a anunțat că a inițiat o serie de măsuri pentru modificarea legislației astfel încât să fie incluse mai multe prevederi care să protejeze jurnaliștii din Moldova, după ce, în cadrul unor dezbateri publice, organizate la Parlament, mai mulți reprezentanți ai mass-media au declarat că jurnaliștii din țara noastră nu beneficiază de niciun fel de protecție pentru că își fac munca în interesul public. Organizațiile de media constată o creștere, în ultimii ani, a numărului de atacuri asupra jurnaliștilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: