Coronavirusul și sarcina. Femeile însărcinate fac parte din grupul de risc și este oare periculos COVID-19 pentru făt?
Full Article 5 minutes read

Coronavirusul și sarcina. Femeile însărcinate fac parte din grupul de risc și este oare periculos COVID-19 pentru făt?

19 femei însărcinate din Moldova s-au infectat de coronavirus, potrivit datelor de ultimă oră. Ele sunt tratate la maternitatea municipală nr. 2 din Chișinău. Administrația maternității a comunicat că la toate pacientele, boala decurge fără complicații. NM și câțiva specialiști au analizat dacă femeile însărcinate fac parte din grupul de risc, cum sunt ele tratate și dacă COVID-19 prezintă pericol pentru făt.

Tatiana Gutium, directorul maternității nr. 2, a comunicat pentru NM că toate cele 19 paciente se simt bine, nu sunt complicații, iar tratamentul decurge conform protocolului aprobat de Ministerul Sănătății.

La elaborarea acestui protocol a participat și Stelian Horodogea, conferențiar la Catedra Obstetrică și ginecologie a Universității de Medicină. El a povestit pentru NM, cum sunt tratate femeile însărcinate în Moldova și dacă ele sunt considerate o categorie de risc major.

Sunt femeile însărcinate în grupul de risc?

„În principiu, această boală nu decurge mai greu la femeile însărcinate, de aceea ele nu intră în grupul de risc special. Dar, ținând cont de experiența infecțiilor de coronavirus precedente cu care s-a confruntat omenirea, precum și de transformările care au loc în organismul femeii însărcinate, pot apărea eventuale complicații. De aceea toate femeile însărcinate sunt internate”, a spus Stelian Hodorogea.

El a menționat că deocamdată nu sunt informații care ar demonstra transmiterea virusului de la mamă la făt până la naștere, însă există probabilitatea ca infectarea copilului să se producă după naștere, de aceea în unele țări, nou-născuții și mamele sunt despărțiți.

„În Moldova însă respectăm indicațiile OMS, care nu recomandă ca după naștere, copilul și mama să fie despărțiți. În România există un exemplu trist când 10 copii născuți de la mame sănătoase s-au infectat de la personalul medical. Noi considerăm că e mai bine să păstrăm alăptarea, virusul nu este în laptele matern, însă mamei trebuie să i se explice cum să-și protejeze copilul. Noi le spunem că trebuie să-și spele mâinile, sânii, iar când alăptează, trebuie neapărat să poarte mască. Micuții trebuie să doarmă separat – de obicei, ei sunt îngrijiți de cineva dintre rude”, a menționat Hodorogea.

Cum sunt tratate femeile însărcinate în Moldova

Referindu-se la tratamentul femeilor însărcinate împotriva infecției de coronavirus, Stelian Hodorogea a remarcat că atunci când stabilește tratamentul, medicul ține cont de influența medicamentelor asupra mamei și a copilului, precum și de eventualitatea dezvoltării din cauza lor a anomaliilor fătului.

„Unele medicamente antivirale folosite în Moldova [pentru tratarea COVID] sunt administrate în cazul HIV și nu sunt niciun fel de informații precum că ele afectează fătul ori că se transmit prin laptele matern. Dar sunt și preparate despre care informațiile sunt foarte puține, atunci medicii țin cont de recomandările producătorului”, a menționat expertul.

El a mai comunicat că în Moldova, la majoritatea femeilor însărcinate, infecția de coronavirus decurge în formă ușoară. „La cineva, boala este asimptomatică, la altcineva trebuie pur și simplu să scădem temperatura și nu e nevoie de niciun fel de medicamente specifice”, a spus Stelian Hodorogea.

Cum e în lume

În Marea Britanie, femeile însărcinate au fost incluse în cateoria de risc înalt. În același timp, la Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie, care elaborează recomandări pentru medicii britanici, se menționează că, deși femeile însărcinate nu fac parte din categoria persoanelor vulnerabile la infecțiile virale, schimbările din sistemul lor imunitar în timpul sarcinii pot provoca manifestarea simptomelor grave ale bolii. Acest lucru este îndeosebi de actual în etapele târzii ale sarcinii.

Ginecologii obstetricieni britanici menționează că la majoritatea pacientelor însărcinate, boala este însoțită de simptome slabe sau medii, la fel ca în cazul răcelii sau al gripei. La fel, ar putea să apară tusea, febra, dificultăți de respirație, dureri de cap și pierderea simțului mirosului. Simptomele grave: pneumonia și hipoxia severă – pot apărea la persoanele în vârstă și la cele imunosupresate sau cu boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile pulmonare cronice. Savanții menționează că și femeile însărcinate, cu boli cronice, pot suporta cu greu infecția de coronavirus.

Și Centrul de monitorizare și prevenire a bolilor din SUA menționează că nu sunt date care ar confirma faptul că femeile însărcinate ar fi expuse unui risc mai mare de infectare cu COVID-19, însă ele pot suporta mai greu boala din cauza schimbărilor din organism. La fel, specialiștii Centrului atrag atenția asupra faptului că femeile însărcinate suportau mai greu infecțiile virale provocate de virusurile din aceeași familie ca și COVID-19, dar și alte infecții virale respiratorii și gripa.

Specialiștii britanici mai susțin că în timpul sarcinii, este caracteristică intensificarea procesului de coagulare a sângelui, iar la bolnavii de COVID-19, coagularea sângelui la fel, se intensifică. Din aceasta, medicii trag concluzia că se mărește riscul tromboembolismului venos.

Acest risc este provocat și de modul sedentar de viață în condițiile autoizolării sau în cele de spital.

În recomandările ginecologilor obstetricieni din Marea Britanie se subliniază că astăzi nu sunt date care ar demonstra riscul crescut al avortului spontan sau al pierderii timpurii a sarcinii din cauza COVID-19. La fel, nu sunt dovezi că virusul ar putea afecta dezvoltarea embrionului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: