Stăuceni, mai aproape de a deveni oraș. Parlamentul a votat proiectul de lege în prima lectură
Full Article 2 minutes read

Stăuceni, mai aproape de a deveni oraș. Parlamentul a votat proiectul de lege în prima lectură

Comuna Stăuceni din municipiului Chișinău ar putea deveni oraș. În cadrul ședinței Parlamentul din 26 aprilie, deputații au votat în prima lectură inițiativa legislativă ce prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Proiectul de lege a fost elaborat de deputata PAS Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională. 

Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului. Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea întrunește criteriile de corespundere a unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș. Inițiativa legislativă este însoțită de un dosar cu acte și materiale confirmative a respectării procedurilor specifice schimbării statutului unității administrativ-teritoriale și a criteriilor pentru o localitate urbană.

Autoarea proiectului de lege susține că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia. „Luând în considerare nivelul de dezvoltare economică a localității, dezvoltarea infrastructurii locale, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, se constată respectarea criteriilor de corespundere a localității Stăuceni la statutul de oraș, statutul actual de comună fiind depășit”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

De menționat că în componența comunei intră localitățile Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023 numărul populației în comună constituia 9 295 de locuitori.

Proiectul de lege, susținut în prima lectură de 54 de deputați, va fi propus Parlamentului spre adoptare în lectura a doua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: