Numărul femeilor care au murit în perioada sarcinii sau după naștere a crescut de trei ori, în 2022. Ministerul Sănătății explică care este cauza
Full Article 2 minutes read

Numărul femeilor care au murit în perioada sarcinii sau după naștere a crescut de trei ori, în 2022. Ministerul Sănătății explică care este cauza

Rata mortalității materne rămâne una îngrijorătoare în Republica Moldova. Doar în 2022, 16 femei au decedat în timpul nașterii sau în perioada sarcinii, numărul fiind de trei ori mai mare față de anii precedenți. Ministerul Sănătății susține că este vorba de o consecință a pandemiei, când femeile nu au avut acces la multe servicii medicale. Printre alte cauze sunt hemoragiile sau depistarea tardivă a unor complicații, scrie TVR Moldova.

În ultimii ani, rata mortalității materne în Republica Moldova a crescut considerabil față de alte state. Conform sursei citate, în 2022, 16 femei au murit în timpul sarcinii sau după naștere. Comparativ, în 2021, în Moldova au fost înregistrate 14 decese materne. Autoritățile susțin că se atestă o creștere a numărului deceselor cauzate de patalogiile extragenitale, dar şi a complicațiilor în timpul nașterilor.

„Din păcate majoritatea din ele s-au început şi nu s-a mai putut interveni acolo, în centrele perinatale, în raioane mici, care nu au avut capacități”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Un specialist care primește mai puțin de 300 de nașteri nu poate atinge un nivel de competență suficient. De aceea, maternitățile mici şi foarte mici nu reprezintă acea instituție care să asigure acea calitate dorită. Şi în familiile sărace, cu mulți copii, sunt şi probleme, şi acestea se identifică la stadii avansate”, spune Adrian Belîi, vicepreședintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie.

Președinta organizației neguvernamentale ,,Salvați Copiii România”, Gabriela Alexandrescu, consideră că o problemă gravă este accesul limitat la controalele medicale gratuite a persoanelor vulnerabile sau din zonele rurale. „Sper că autoritățile să înțeleagă ce importante sunt serviciile comunitare, integrate, medicale, sociale, educaționale, mai ales pentru populația vulnerabilă”.

Un raport al ONU arată că, în lume, la fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau a nașterii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: