Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță despre crearea unui grup de lucru, format inclusiv din agricultori și reprezentanți ai mai multor instituții ale statului, care va fi responsabil de identificarea soluțiilor pentru problemele fermierilor și a producătorilor de cereale. Potrivit sursei, prioritatea grupului pentru perioada următoare devine crearea unui produs nou de creditare pentru sectorul agricol. Valoarea propusă pentru credit este de 2 milioane de lei.
„Produsul va fi transmis spre examinare băncilor comerciale de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, astfel încât produsul final să fie ajustat la realitățile pieței și să răspundă eficient nevoilor sectorului agricol”, anunță MAIA.
Potrivit sursei, un alt subiect discutat astăzi de fermieri și reprezentanții Guvernului a fost legat de aspectele referitoare la rambursarea TVA. Sursa citată precizează că „ai multe propuneri au fost discutate și urmează să fie înaintate Ministerului Finanțelor spre examinare”.
Cu o reacție după ședința de astăzi a venit președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari. Potrivit lui, autoritățile ar veni în întâmpinarea fermierilor, însă modest și întârziat.
„Nu pot spune că sunt deocamdată tare mulțumit de rezultate. Dar, totuși, în câteva zile a fost lansat acest mecanism cu creditul garantat pentru circulante până la 500 mii lei și acum discutăm următorul produs de creditare garantată pe durata mai lungă și cu plafonul până la 2 mln lei. Căutăm soluții pe celelalte subiecte. Adică, există mișcare modestă și apare și mică speranță la agricultori. Întrebarea mea de ce nu era posibil să discutăm aceste subiecte cel puțin în noiembrie 2023, până la sau măcar imediat după ce fermierii au ajuns cu tehnică agricolă în centru capitalei? Cine va răspunde pentru întârzieri enorme cu acțiuni? Este cea mai mare problema a acestei guvernări că nimeni nu recunoaște greșelile și nu-și asumă eșecuri”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.
Amintim că fermierii și-au scos în stradă tehnica agricolă, la începutul lunii februarie. Ei au protestat timp de mai bine de două săptămâni pe traseele naționale, ajungând chiar să blocheze repetat vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit. Premierul Dorin Recean a menționat că agricultorii au tot dreptul să protesteze, însă aceștia trebuie să respecte drepturile celorlalți oameni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!