„Creditele au întotdeauna un preț care trebuie plătit”. Michalko a explicat diferența dintre banii oferiți de Bruxelles și cei de la Moscova
Full Article 2 minutes read

„Creditele au întotdeauna un preț care trebuie plătit”. Michalko a explicat diferența dintre banii oferiți de Bruxelles și cei de la Moscova

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a explicat diferența dintre asistența oferită de Uniunea Europeană și promisiunile de credite din partea Rusiei. Potrivit acestuia, UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în timp ce în cazul creditelor întotdeauna trebuie să vezi condițiile cu care acestea vin. Declarațiile au fost făcute în data de 23 noiembrie, în cadrul unui interviu în exclusivitate acordat Europei Libere.

„UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, iar creditele au întotdeauna un preț care trebuie plătit”, a explicat oficialul european.

Totodată, șeful Delegației UE la Chișinău a amintit că Bruxellul oferă Chişinăului susținere pentru reforme și standarde care deschid Europa și piața globală pentru produsele din Republica Moldova. „Deci, noi susținem, dacă doriți, și un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a țării la nivel de primă ligă în ceea ce privește standardele globale”, a spus ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că în exercițiul bugetar 2014-2020 Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova, doar în programe bilaterale, între 610 și 740 de milioane de euro, sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru țările din regiunea dunăreană și cea a Mării Negre.

Amintim că, săptămâna trecută, în cadrul unei vizite la Moscova a premierului Ion Chicu, omologul său rus, Dmitri Medvedev, a anunțat că Rusia va acorda guvernului de la Chişinău un credit de 500 de milioane de dolari pentru infrastructură, în special pentru renovarea drumurilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: