Cristina Mîndrescu: Orice angajat Orange Moldova știe care este contribuția sa pentru mediu și societate

Educația și incluziunea digitală a societății, prin asigurarea unui acces echitabil la lumea digitală, dar și la diverse programe gratuite de învățare – sunt câteva din preocupările pe care și le-a stabilit Orange Moldova de-a lungul ultimelor decenii. De asemenea, grija față de mediu este cea care ghidează întreaga activitate a companiei. Despre prioritățile Orange Moldova și cum aceasta reușește să obțină rezultate în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, ne vorbește Cristina Mîndrescu, Manager Responsabilitate Socială în cadrul Orange Moldova.

-Care sunt obiectivele de Dezvoltare Durabilă pe care și le-a stabilit Orange Moldova?

-Orange Moldova este parte a Grupului Orange, care activează în 26 de state și deservește 298 de milioane de clienți. Acest lucru ne motivează și ne obligă, într-un fel, să avem o responsabilitate crescută față de societate și mediu. La nivel de grup, din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) au fost selectate 6, asupra cărora credem că, împreună, putem avea cel mai mare impact. Este vorba despre industrie, inovație și infrastructură; inegalități reduse; consum și producție responsabilă; acțiune climatică; pace, justiție și instituții puternice; parteneriate pentru obiective. Aceste obiective au fost aliniate și rezonează cu politica noastră de ESG, care este, de altfel, un pilon al planului nostru strategic Lead the Future.

Din diversitatea de priorități pe care le are astăzi omenirea, am ales să ne concentrăm pe domeniul în care suntem cei mai buni și anume acolo să acționam, așa cum se spune deseori „Be the best whatever you are”. Și asta este incluziunea și educația digitală.

-Pe ce se concentrează compania atunci când implementează strategia ESG? 

-În cei 25 de ani de activitate a Orange Moldova și în cei 16 ani de activitate socială a Fundației Orange Moldova, ne-am concentrat pe 3 domenii, care sunt, de fapt, pilonii strategiei noastre ESG. Este vorba despre mediu, societate și guvernanță. Atunci când vorbim de mediu, fiecare dintre noi, fie că e persoană juridică sau fizică, trebuie să avem grijă să nu dăunăm. De aceea, prima noastră grijă este să ne micșorăm propria amprentă de carbon. La capitolul social, noi suntem cei care punem tehnologia digitală în serviciul societății și o transformăm într-o sursă de progres pentru fiecare. Iar dacă e să vorbim de guvernanță, aplicăm politici de business sustenabile, responsabile și etice. Pentru a ne asigura că avem cele mai bune practici, am instituit și un consiliu CSR, cu experți din domeniile relevante care sunt preocupați să transpună grija față de mediu și societate în politici și apoi proiecte foarte clare, ținând cont de obiective per fiecare din cei 1400 de angajați. Oricine lucrează astăzi la Orange Moldova, știe cu siguranță care este impactul acțiunilor sale sau a jobului său asupra societății și a mediului.


-Să începem cu mediul. Care sunt realizările specifice ale Orange Moldova?

-La capitolul mediu, principalele noastre preocupări țin de acțiunea asupra climei și consumul responsabil de resurse naturale. Noi reducem propriul consum de energie și amprenta de carbon prin implementarea de practici durabile și optimizarea utilizării energiei în operațiuni. Printre acțiunile întreprinse se numără solarizarea treptată a stațiilor de telefonie mobile, electrificarea parcului auto (8% din parcul nostru auto este astăzi electrificat, iar până în 2030 tindem să ajungem la 20%), deconectarea echipamentelor de amplificare a semnalului radio atunci când acesta lipsește sau e redus. Cum spunem noi în echipă – doarme clientul, „doarme” și rețeaua. Optimizăm consumul de energie cu ajutorul soluției Free Cooling. Asta înseamnă că încăperile în care este montat echipamentul sunt răcite cu aerul rece de afară, în loc să consume energia electrică.

Un alt principiu pe care îl implementăm ține de economia circulară. Colectăm separat deșeurile în toate perimetrele noastre de acțiune, fie că e depozit, magazine sau oficii. Am invitat, în ultimii ani, în acest parcurs spre economia circular, și pe clienții noștri. Astfel, oricine poate aduce în cele 38 de magazine Orange baterii, telefoane uzate, tablete sau alte deșeuri de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. De asemenea, comercializăm telefoane recondiționate, care au aceeași performanță și garanție ca dispozitivele noi, dar un preț și o amprentă de carbon cu mult mai mică.  Mai mult, cu programul RE, clienții pot schimba telefonul vechi pe unul nou, beneficiind de o reducere. Și, nu în ultimul rând, încurajăm clienții să repare telefonul ori de câte ori e posibil, în loc să procure altul nou.

Mai mult, în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie, toți clienții Orange sunt încurajați să își achite facturile online, iar pentru fiecare factură achitată pe My Orange, noi, angajații Orange, vom sădi un copac. Iar momentul culminant din viitorul apropiat, pe care abia îl așteptăm, este inaugurarea fermei solare la Data Centrul de la Mileștii Mici, ceea ce va însemna +1,4GWh energie verde la Orange Moldova.

Digitalizarea este una dintre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova. Ce face Orange Moldova în acest sens?

-Incluziunea și educația digitală a societății face parte din strategia Orange, iar unul din scopurile noastre este să reducem decalajul digital și să oferim tuturor acces la tehnologii digitale și educație. Or, incluziunea digitală înseamnă să ai o rețea de calitate și e indiscutabil că Orange deține rețeaua mobilă #1 din Moldova. Ai nevoie de dispozitive accesibile – Orange oferă dispozitive în rate. Ai nevoie de planuri tarifare adaptate nevoilor – avem oferta Senior 70, accesată deja de 62.000 de seniori. Dar, poți avea și dispozitiv, și conexiune, dar să utilizezi internetul ineficient. De aceea, unul din scopurile noastre de bază este să educăm societatea să utilizeze internetul și tehnologia în mod eficient și responsabil. Asta facem deja de câteva decenii, iar recent ne-am asumat un obiectiv și mai ambițios: să educăm la propriu fiecare persoană care ajunge la Orange sau în locațiile fundației Orange, prin traininguri și instruiri digitale tête-à-tête.  De exemplu, în anul 2023, prin intermediul proiectelor Orange și fundației Orange,  peste 8000 de persoane au învățat elemente de bază despre IT (Fundamentele IT, Quality Assurance, Front End Development), Antreprenoriat, manufactura digitală, Inteligența Artificială, Siguranța Online și altele.


-Ce presupun proiectele de parteneriat pentru Orange Moldova?

-La acest capitol pot spune că ne mândrim cu proiecte intrasectoriale și intersectoriale, prin care, împreună cu diverși parteneri, reușim să creăm un impact considerabil atât la capitolul educație, cât și la capitolul incluziune digitală. În acest an, grație parteneriatului UNICEF, am ajutat 607 tineri să participe la o tabără de vară unde au învățat despre democrație, educație civică, dar și tehnologii. Împreună cu UNFPA, am organizat a 8-a ediție #SuperCoders, pe durata căruia 1473 elevi au explorat Inteligența Artificială și 1379 părinți au învățat despre siguranța online a copiilor lor. În anul curent, 30 de școli din Moldova care găzduiesc elevi din Ucraina beneficiază de seturi de echipamente gratuite, donate de către Fundația Grupului Orange prin UNHCR. Și astea sunt doar câteva din proiectele prin care ajutăm la educarea societății. Despre acestea, dar și despre alte proiecte informăm constant pe fundatia.orange.md și digitalcenter.orange.md.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei

Chișinăul, între rugăciuni și revendicări: Marșul Pride și contramanifestațiile – în imagini (Fotoreportaj NM)

Trei manifestații au avut loc pe 15 iunie, la Chișinău: Marșul Pride în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+, Marșul Familiei organizat de PSRM și un protest al preoților și credincioșilor ortodocși. NewsMaker vă arată, în imagini, cum s-au desfășurat evenimentele din capitală.

Începând cu ora 11:00, Partidul Socialiștilor a desfășurat o contramanifestație la Marșul Pride. Reuniți într-un Marș al Familiei, mai mulți oameni, în frunte cu Igor Dodon și deputați socialiști, au mers pe jos de la ASEM până în scuarul Catedralei. Ajunși în scuarul Catedralei, au fost trase clopotele. Iar în fața manifestanților a ieșit un preot, care i-a îndemnat pe manifestanții PSRM să asculte o rugăciune. În scuarul Catedralei, manifestanților li s-au alăturat deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman, precum și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev. Participanții la Marșul Familiei au ieșit cu drapelul Republicii Moldova, unii dintre ei purtând tricouri cu inscripția „Vor exista familii, va exista și țara”, dar și chipiuri cu imagini tematice. Citește aici mai multe detalii despre eveniment.

Protestul

Între timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+. Participanții s-au rugat, au fost stropiți cu agheasmă și au ținut cruci în mâini. Citește aici mai multe detalii.

NewsMaker

Ulterior a început Marșul Pride al comunității LGBTQ+, care a pornit de la intersecția străzilor București și Ismail. Evenimentul a debutat cu o scurtă întârziere, după ce primăria nu ar fi coordonat blocarea traficului cu poliția, deși anterior ar fi emis autorizația pentru desfășurarea marșului. „Libertate” și „Vrem siguranță, pe stradă și acasă” – a scandat mulțimea. Vezi aici mai multe detalii.

Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
https://t.me/newsmakerlive/63784
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei
Photo: NewsMaker/ Tudor Mardei

Între timp, după mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, credincioșii și preoții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Citește aici mai multe detalii.

Captură foto/NewsMaker
Facebook/Constantin Cheianu

Constantin Cheianu, pe lista PAS la alegerile parlamentare? Scriitorul: „Am acceptat invitația doamnei președintă”

Constantin Cheianu, scriitor și fost prezentator al emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV, a anunțat că a acceptat invitația președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de a face parte din lista PAS pentru alegerile parlamentare. Deputatul PAS Radu Marian a confirmat că scriitorul se va alătura listei formațiunii pentru scrutinul din toamnă. NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Președinției în legătură cu declarațiile lui Constantin Cheianu, potrivit cărora șefa statului i-ar fi făcut propunerea.

„Cei care înțelegem bine ce se întâmplă suntem chemați să facem posibilul și imposibilul pentru a evita o catastrofă națională. Nu ne mai putem permite să fim doar scriitori, doar jurnaliști, doar ingineri, doar profesori. Suntem obligați să gândim și să acționăm cu toții ca oameni de stat, ca soldați dacă vreți. Eu m-am ținut toată viața departe de politic, de politicieni. La fel, mi-ar plăcea să procedez în continuare. Sunt un om al scrisului, vreau să scriu cărți, dar îmi dau seama că după 28 septembrie s-ar putea să nu mai am voie pur și simplu să scriu ceea ce vreau. Anume din acest considerent, am acceptat invitația doamnei președintă Maia Sandu de a face parte din lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile parlamentare de la 28 septembrie. Doamna președintă spune că parlamentul care va fi ales la 28 septembrie va fi cel care ne va duce în Uniunea Europeană. Aș fi mândru să pun și eu umărul la această cauză”, a menționat Constantin Cheianu într-un video postat pe Facebook.

„Constantin Cheianu se va alătura listei PAS pentru parlamentarele din 28 septembrie! Următorul Parlament va fi cel al aderării la Uniunea Europeană!”, a scris deputatul Radu Marian pe Telegram.

NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Președinției Republicii Moldova în legătură cu declarațiile lui Constantin Cheianu, potrivit cărora șefa statului i-ar fi făcut propunerea.

Actualizare: „Președinta Maia Sandu îndeamnă oamenii onești, care țin la viitorul Republicii Moldova să candideze la următoarele alegeri parlamentare. Salutăm faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate este deschis și încurajează implicarea oamenilor noi, profesioniști — pentru a duce mai departe proiectul unei Moldove europene, drepte și prospere”, a declarat pentru NewsMaker consilierul prezidențial, Igor Zaharov.

Menționăm că Maia Sandu se află la cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. În decembrie 2020, înainte de a fi investită în primul mandat, reprezentanții PAS anunțau că Maia Sandu a renunțat la calitatea de membră a partidului și la funcția de președintă a formațiunii. „Conform legislației în vigoare, Președintele țării nu poate fi membru de partid”, anunțau atunci reprezentanții PAS. Cu toate acestea, șefa statului a participat la cel puțin două întruniri ale Consiliului Politic Național al PAS. Detalii AICI și AICI. Lider al Partidului Acțiune și Solidaritate este Igor Grosu.

***

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Facebook/Speranis Nisporeni

Fotbalul și minifotbalul moldovenesc, în doliu: a murit un jucător în vârstă de 33 de ani 

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și Federația Sportivă Națională de Minifotbal au anunțat decesul jucătorului Adrian Apostol, în vârstă de 33 de ani. Potrivit FMF, Adrian Apostol a evoluat în fotbalul profesionist moldovenesc la mai multe cluburi, printre care Dacia Chișinău și Dinamo Auto Tiraspol. De asemenea, a bifat două partide la selecționata de tineret a Moldovei. După încheierea carierei în fotbalul profesionist, Adrian Apostol s-a remarcat în campionatele naționale de minifotbal. Cauza decesului nu a fost comunicată. Între timp, mai multe cluburi de fotbal și minifotbal din Republica Moldova au transmis mesaje de condoleanțe.

„Federația Moldovenească de Fotbal anunță cu durere trecerea în neființă a jucătorului Adrian Apostol, la vârsta de doar 33 de ani. Născut pe 19 ianuarie 1992 la Chișinău, Adrian a evoluat în fotbalul profesionist moldovenesc la mai multe cluburi, printre care Dacia Chișinău, Dinamo Auto Tiraspol, Academia Chișinău, Speranța Crihana Veche, Spicul Chișcăreni și Speranis Nisporeni. A bifat și două selecții la echipa națională U21 a Moldovei”, au anunțat reprezentanții FMF.

Potrivit federației, după încheierea carierei în fotbalul profesionist, Adrian Apostol s-a remarcat și în campionatele naționale de minifotbal. „Federaţia Moldovenească de Fotbal exprimă sincere condoleanţe şi sentimente de compasiune familiei îndoliate, prietenilor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut pe Adrian Apostol”, au adăugat reprezentanții FMF.

„Doliu și tristețe în lumea sportului! Unul din cei mai buni și activi jucători de minifotbal, campion al Moldovei, câștigător al Cupei și Supercupei Moldovei, dar și participant al Ligii Campionilor, Andrian APOSTOL a plecat dintre noi la doar 33 de ani… Născut la 19 ianuarie 1992 la Chișinău, Apostol a evoluat în fotbalul profesionist la Dacia Chișinău, Dinamo Auto Tiraspol, Academia Chișinău, Speranța Crihana Veche, Spicul Chișcăreni și a bifat 2 partide la selecționata de tineret a Moldovei”, a comunicat Federația Sportivă Națională de Minifotbal din Moldova.

„În urmă cu câteva ore, am primit o veste care ne-a zguduit din temelii: jucătorul nostru, Andrian Apostol, a plecat dintre noi. Un băiat cu un suflet mare, un coleg de echipă exemplar și un om plin de viață… Andrian ne-a fost alături pe teren cu dăruire și pasiune, iar acum durerea pierderii lui ne-a lăsat fără aer. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia sa, care trece printr-o durere de neimaginat. (…) Andrian va rămâne mereu parte din familia FC Speranis”, au comunicat reprezentanții clubului FC Speranis Nisporeni.

„Tristețe fără margini azi în Familia Dacia Buiucani, discipolul nostru și unul dintre cei mai talentați jucători ai generației sale, Adrian Apostol a plecat dintre noi! „Condoleanțe și putere familiei. Drum lin spre cer, Adrian”, se arată în mesajul clubului de fotbal Dacia Buiucani.

„Cu durere în suflet am fost informați despre plecarea dintre noi a lui Adrian Apostol – un om deosebit, un adevărat lider, cu suflet mare și caracter frumos. Adrian a jucat alături de noi la câteva turnee, și oriunde mergea, lăsa în urmă respect, prietenie și un exemplu de demnitate. A fost un om care a știut să unească, să încurajeze și să inspire. Ne e greu să credem că nu mai este printre noi. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia lui, căreia îi transmitem toată compasiunea și sprijinul nostru”, se arată într-un mesaj al echipei FC Dynamis. Totodată, echipa a publicat date bancare pentru a sprijini familia fotbalistului.

„Mulțumim pentru tot, Adrian Apostol! Odihnește-te în pace!”, se arată într-un mesaj postate pe rețelele de socializare de FC Bardar.

Jack Guez/AFP

Moldovean, rănit în atacul cu rachete din Israel? Precizările MAE și ale ambasadorului de la Tel Aviv

Presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel, în urma atacului de noaptea trecută asupra țării. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

„Până la acest moment, Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are confirmarea oficială din partea autorităților israeliene cu privire la existența unor cetățeni moldoveni răniți în urma atacului cu rachete din noaptea trecută. Echipa diplomatică se află în contact permanent cu autoritățile competente pentru a verifica informațiile apărute în presă”, au comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Întrebat de NewsMaker dacă confirmă sau infirmă informația potrivit căreia un cetățean moldovean ar fi fost rănit și dacă ambasada a primit solicitări din partea cetățenilor pentru evacuare din Israel, ambasadorul Alexandr Roitman a declarat că sunt în desfășurare verificări în acest sens.

Menționăm că informația despre rănirea unui moldovean a fost publicată de portalul Unimedia, care a făcut referire la cetățenii Republicii Moldova aflați în Israel.

Amintim că, în noaptea de 14 spre 15 iunie, Israelul și Iranul au continuat schimbul de lovituri. În Israel au fost raportate mai multe decese, în timp ce Iranul nu a anunțat, deocamdată, victime în urma atacurilor nocturne.

Precizăm că zborurile spre și din Tel Aviv sunt în continuare anulate. Spațiul aerian israelian rămâne închis pentru a treia zi consecutiv.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: