CSJ respinge recursul procurorilor privind evaluarea performanțelor lui Alexandr Stoianoglo. Decizia este irevocabilă
Full Article 2 minutes read

CSJ respinge recursul procurorilor privind evaluarea performanțelor lui Alexandr Stoianoglo. Decizia este irevocabilă

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe numele procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, privind evaluarea performanțelor sale în perioada exercitării funcției. Decizia CSJ este irevocabilă. Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a declarat că decizia este una „logică” în contextul în care clientul său nu ar fi avut parte de o evaluare conformă legii.

„Ceea ce a făcut CSJ este o decizie logică, pentru că magistrații Curții de Apel Chișinău au suspendat, pe 7 noiembrie 2022, examinarea acestora până în momentul în care Curtea de Apel se va pronunța în privința contestației privind Regulamentul evaluării, aprobat de CSP”, a explicat pentru Anticorupție.md, Iurie Mărgineanu.

În ceea ce privește procesul de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo, apărătorul său a declarat că au fost depuse 3 cereri de chemare în judecată.

„Sunt trei contestații pe rol. În primă etapă a fost contestat Regulamentul de organizare a evaluării, aprobat de CSP. Ulterior, am contestat acțiunile comisiei de evaluare, după care – actul final emis de CSP privind rezultatele evaluării performanțelor Procurorului General. Două cereri sunt conexate într-un singur proces”, a declarat avocatul.

***

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat inițierea dosarului penal pe numele lui Stoianoglo în urma plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp. În total, au fost formulate cinci capete de acuzare. Într-un caz, ancheta a fost finalizată și transmisă în judecată.

Ulterior, pe numele lui Stoianoglo au fost inițiate și alte dosare. Un dosar are la bază plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Stoianoglo este acuzat de „încălcarea dreptului la viața privată” și dezvăluirea unor informații confidențiale din dosarul penal în care era vizat Morari.

Pe 28 iunie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a publicat o listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dosarul penal în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. În special, CEDO se interesează dacă au fost motive suficiente pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: