chisinau.md

Cu bicicleta prin Chișinău. Cât de adaptată este capitala Moldovei pentru transportul alternativ?

Pe 17 mai este marcată „Bike to work day” – „Ziua mersului la serviciu cu bicicleta”, un eveniment menit să promoveze utilizarea transportului ecologic. Membrii „Alianței Biciclete Chișinău” (ABC), o inițiativă care atrage atenția asupra formelor alternative de deplasare, au vorbit cu NM despre dificultățile întâmpinate de cicliști în trafic, despre banda dedicată pe str. 31 august 1989 și despre posibile soluții pentru prevenirea ambuteiajelor.

Pe lângă lipsa unei rețele interconectate de benzi pentru transport alternativ*, cea mai mare problemă pentru bicicliști identificată de Gheorghe A. Iordachi, membru ABC, este percepția autorităților față de cicliști.

„În ochii autorităților de reglementare a traficului, [n.r. suntem] niște „obiecte fragile”, care trebuie ferite de pericolul traficului rutier „cu care nu poți face nimic”. Soluțiile pe care le pun în practică se rezumă aproape exclusiv la limitarea mobilității utilizatorilor de transport alternativ: purtați cască, îmbrăcați vestă, nu mergeți pe aici, nu mergeți pe acolo. Mai degrabă duce la măsuri restrictive, decât la îmbunătățirea infrastructurii”, explică Iordachi.

Ciclistul susține că soluția constă în limitarea riscului prezentat de automobile prin reducerea vitezei, calmarea traficului și descurajarea utilizării mașinilor personale. Adițional, cu scopul de a încuraja utilizarea transportului ecologic, Iordachi a recomandat autorităților publice să creeze o infrastructură sigură și prietenoasă pentru bicicliști, anticipând creșterea numărului acestora, nu reacționând tardiv. În calitate de anti-exemplu, membrul ABC menționează Erevanul, unde lipsa măsurilor pentru cicliști și transport public a dus la ambuteiaje severe, subliniind importanța unei abordări proactive din partea autorităților pentru a evita probleme similare în Chișinău.

Membrul ABC apreciază inaugurarea pistei dedicate transportului alternativ de pe str. 31 august 1989. „A adăugat orașului mai mulți utilizatori zilnici ai bicicletei decât toate festivalurile de ciclism luate împreună”, a opinat activistul.

Corina Ovcearenco, membră ABC, a spus că numărul de utilizatori de biciclete, de pietoni și de șoferi este proporțional cu felul în care se investește în infrastructură. „Trebuie să investești în orașul pe care vrei să-l vezi. Dacă nu investești în condițiile decente pentru deplasarea transportului public și alternativ, oamenii o să se izoleze în mașini, iar asta duce la ambuteiaje tot mai mari și sufocante”.

Conform Ministerului Mediului, 90% din totalul poluanților atmosferici din capitală provine de la autoturisme. Problema ambuteiajelor și a aerului poluat este o problemă răspândită printre urbele Europei. Zeci de orașe majore din Europa descurajează utilizarea autoturismului personal în folosul transportului public și alternativ pentru a aborda aceste probleme.

Și primarul Ion Ceban reafirmă problema ambuteiajelor. „Orașul crește și nu cresc suficient capacitățile de a face față. Chișinăul a fost prevăzut pentru 90 mii de mașini. Astăzi în Chișinău zilnic avem peste 500 de mii de mașini, iar peste 300 avem înregistrate oficial”, spunea primarul în luna aprilie.

***

*Transportul alternativ reprezintă formele de deplasare care exclude călătoria cu transportul privat și public. Câteva exemple de tip de transport alternativ sunt: bicicleta, monociclul, trotineta și variațiile electrice ale acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: