Cu ce ne-a speriat Ion Ceban? Și de ce funcționează astfel de „povești de groază”
Full Article 11 minutes read

Cu ce ne-a speriat Ion Ceban? Și de ce funcționează astfel de „povești de groază”

Primarul capitalei Ion Ceban a declarat de nenumărate ori în ultimele șase luni că deciziile autorităților centrale ar putea avea consecințe fatale asupra situației din Chișinău. NM a analizat fenomentul „poveștilor de groază” ale lui Ceban.

Top-4 „povești de groază” ale lui Ceban

Troleibuze nu vor fi!

În vara anului 2022, tariful pentru călătoria cu transportul public în Chișinău a fost majorat. Prețul unei călătorii cu troleibuzul, de exemplu, s-a triplat – de la doi până la șase lei. Este prima creștere a tarifului din anul 2009. Taxa pentru călătorie a fost majorată în baza unei noi metodologii de calculare și ajustare a tarifului, care a fost propusă de primărie și aprobată în aceeași zi de Consiliul Municipal. În același timp, potrivit deciziei Consiliului Municipal Chișinău, aprobarea și ajustarea tarifelor de călătorie cu troleibuzul și autobuzul au fost puse în sarcina primarului de Chișinău.

Creșterea tarifelor a provocat numeroase polemici: consilierii municipali ai partidului „Șor” au declarat că sunt împotriva oricărei majorări a tarifului, iar cei din Partidul Acțiune și Solidaritate au menționat că înainte majorare, ar trebui să se facă o evaluare a parcurilor de troleibuze și de autobuze.

Totuși, tariful a fost majorat. Ceban „i-a pregătit” în mod constant pe orășeni de acest eveniment. Edilul a declarat de nenumărate ori că majorarea este necesară, altfel, parcurile de troleibuze și de autobuze vor da faliment și, prin urmare, municipiul Chișinău va rămâne fără transport public. Pentru ca necesitatea creșterii tarifului „să ajungă” până la fiecare locuitor al capitalei, în troleibuze au început să fie difuzate spoturi audio în care se explica, de ce prețul călătoriei a fost majorat și care se terminau cu afirmația optimistă: „Capitala are o alternativă – să se dezvolte!”. Apropo, noul partid al edilului se numește „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN).

Dar Chișinăul „a riscat să rămână fără troleibuze” nu doar în perioada de vară. În toamna anului 2022, guvernul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică. În luna octombrie, Ceban a declarat că troleibuzele ar putea „staționa” din cauza deficitului de energie electrică. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. La aceste declarații a reacționat vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spânu: „Toate troleibuzele trebuie să-și continue circulația prin Chișinău. Există numeroase metode de a reduce consumul de energie electrică în așa fel, încât viața orășenilor să nu fie afectată”. Spânu a menționat că astfel, Ceban încearcă să câștige capital politic.

Apă nu va fi!

Epopeea despre alimentarea cu apă în capitală continuă deja de câteva luni. Ceban a cerut încă anul trecut să fie majorat tariful la apă, argumentând prin faptul că s-au scumpit toate serviciile locativ-comunale, cu excepția apei. Potrivit afirmațiilor sale, întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” (ACC) nu are suficiente mijloace pentru acoperirea costurilor. Astfel, la 26 ianuarie, datoriile aceste întreprinderi față de furnizorul de energie electrică „Premier Energy” au depășit 70 milioane de lei. Ceban a acuzat autoritățile centrale de situația creată și le-a chemat să plătească datoriile ACC.

La 2 februarie, „Premier Energy” a anunțat deconectarea a două locuri de consum ale întreprinderii municipale ACC. În același timp, cei de la „Premier Energy” au dat asigurări că locurile de consum deconectate vizează exclusiv clădirea administrativă și nu afectează nicicum procesele tehnologice privind furnizarea de apă, serviciile de canalizare și de încălzire.

Dar primarul a fost de altă părere. Ceban a comunicat că alimentarea cu apă în Chișinău va fi deconectată și a recomandat orășenilor să-și facă rezerve de apă. Însă la 2 februarie, orașul nu a rămas fără apă. Nu a rămas nici pe trei, nici pe patru și nici pe cinci, iar la 7 februarie, cei de la „Premier Energy” au declarat că debranșarea ACC de la energia electrică deocamdată se amână.

Transport public nu va fi!

La 6 februarie, Ceban a vorbit din nou despre transportul public. De data aceasta, în decurs de două săptămâni, Chișinăul urma să rămână fără transport. Primarul susținea că guvernul este de vină – trebuia să organizeze licitații pentru toate serviciile municipale, chiar dacă autoritățile capitalei au întreprinderi specializate pentru prestarea acestora.

„Guvernul vrea ca Primăria să lanseze licitații pentru transport public, iluminat, pentru reparația drumurilor, asfaltare și deszăpezire. Acești oameni nu sunt sănătoși la cap. Primăria Chișinău are întreprinderi precum „Regia Transport Electric”, „Parcul Urban de Autobuze”, „Lumteh”, „Exdrupo”, întreprinderi în care investim, le dezvoltăm și modernizăm, păi iată, într-o zi, foarte curând, putem rămâne fără servicii din partea acestor întreprinderi, adică fără transport public, fără lumină, fără servicii precum asfaltare și deszăpezire. Cei de la Guvern s-au gândit că Primăria Chișinău nu trebuie să dea bani la întreprinderi, dar să liciteze serviciile și poate aceste servicii vor putea fi prestate de alte companii”, a scris Ceban după ședință.

 

Deputatul Alex Trubca, fost consilier municipal PAS, a comentat afirmațiile primarului. Acesta a declarat că Ion Ceban nu înțelege ce înseamnă „serviciu public” și „licitație publică”. „Municipalitatea poate avea milioane de întreprinderi municipale, care să presteze servicii publice, însă dacă acestea sunt ineficiente și costă mai mult decât ar costa dacă ar fi cumparate de la un agent economic, atunci orașul și orășenii nu au nevoie de astfel de întreprinderi municipale”, a menționat Trubca.

Va fi gunoiște!

La 2 februarie, în agenda primei ședințe din sesiunea de primăvară-vară a parlamentului a fost inclus un proiect cu privire la acordarea unui teren de 20 ha într-o suburbie a municipiului Chișinău pentru construcția unui centru de gestionare a deșeurilor. Ceban a declarat atunci că autoritățile centrale intenționează să transporte în suburbia Chișinăului deșeuri din toată țara.

Ce-i drept, proiectul a fost exclus din agenda zilei. Deputatul PAS Ina Coșeriu, autorul inițiativei, a menționat că proiectul de lege trebuie să fie perfecționat.

Cu ce ne-a speriat Ion Ceban? Și de ce funcționează astfel de „povești de groază”

Primar nou, metode vechi

Învinuirea autorităților centrale de toate problemele nu este un know-how al lui Ceban. Dacă e să ne amintim de fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă, și acesta învinuia, adesea, autoritățile centrale de tot ce se întâmplă în municipiu. Valeriu Pașa, directorul executiv al Asociației WatchDog.MD, vorbește despre asemănarea comportamentului politic al lui Ceban și al lui Chirtoacă. „Trebuie de verificat, cu ce se ocupă acum Dorin Chirtoacă. Poate lucrează în calitate de consultant al lui Ion Ceban”, a presupus Pașa.

La rândul său, Chirtoacă a acuzat autoritățile centrale de explozia de la cafeneaua „La Soacra” și de atenția insuficientă față de problema parcărilor centrale. Iar în anul 2007, în Chișinău au fost instalați doi pomi de Crăciun: unul – al primăriei, altul – al autorităților centrale.

Toate, ca la carte

Potrivit unei teorii, există câteva metode de comunicare în cazul unei crize de imagine politică. Ceban folosește trei: anticiparea, victimizarea (o faci pe victima) și nivelul polemicilor.

Un exemplu elocvent al anticipării îl constituie situația privind apa în capitală. Dacă orașul Chișinău ar fi rămas cu adevărat fără apă, ar fi fost puternic afectată imaginea lui Ceban, dar el a reușit să prevină această situație. După aceasta, s-a inclus metoda victimizării – Ceban s-a făcut victimă a situației. În principiu, el face acest lucru de fiecare dată când intră în polemici cu autoritățile centrale.

Și confruntarea cu centrul este o metodă cunoscută a tehnologiilor politice, numită antagonism. Trebuie să-ți creezi un adversar care este vinovat de toate. Însă nu e suficient să faci acest lucru o singură dată, imaginea dușmanului trebuie menținută în permanență. Ceea ce face primarul, creând „scandaluri” practic în fiecare săptămână.

O altă metodă este nivelul polemicilor: e atunci când un politician intră în polemici cu un concurent mult mai puternic. Ion Ceban își crește ratingul prin polemicile cu PAS. Dar în acest caz, nu e chiar atât de simplu. Această metodă funcționează doar în cazul în care polemicile au loc cu un adversar cu adevărat mai puternic. Dacă un politician intră în polemici cu un adversar mult mai slab, ar putea să-i fie afectat ratingul. În cazul lui Ceban, situația este ambiguă, pentru că la nivelul municipiului Chișinău, el este un jucător mult mai puternic decât PAS. Însă la nivel republican, situația este inversă și, ca lider al partidului MAN, Ceban are sarcina de a-și ridica ratingul.

Funcționează, dar pe mult timp oare?

Sondajele denotă faptul că ratingul lui Ceban este cu adevărat înalt. Potrivit unui studiu realizat de compania sociologică CBS-Research, la comanda comunității WatchDog.MD, 41,5 la sută din respondenți au încredere în Ceban, 38,6 la sută – în Maia Sandu, 37,2 la sută – în fostul șef al statului Igor Dodon. Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la întrebarea închisă, când respondenților li se propune să-și expună opinia despre politicieni în baza unei liste concrete.

Cu ce ne-a speriat Ion Ceban? Și de ce funcționează astfel de „povești de groază”

Watch Dog

Dar atunci când respondenților li se propune să numească ei singuri politicienii în care au cea mai mare încredere, situația se schimbă. Astfel, aproape o jumătate dintre cei chestionați (48,8 la sută) nu au încredere în politicieni. Alți 23,8% au indicat numele lui Sandu, 6,9% – cel al lui Dodon, 3,5% – al lui Șor, 2,1% – al lui Ceban.

Cu ce ne-a speriat Ion Ceban? Și de ce funcționează astfel de „povești de groază”

WatchDog

De notat că metodele folosite de Ceban au și consecințe negative. Astfel de manipulări afectează considerabil încrederea generală în clasa politică, ceea ce, la rândul său, afectează participarea la alegeri.

„Trebuie să înțelegem că am intrat într-un an electoral”

Aurelia Peru, expert în comunicare publică, doctor în politologie, susține că noi constatăm „metode clasice, banale de luptă electorală”, care sunt folosite și de Ceban, și de reprezentanții autorităților centrale. Potrivit afirmațiilor sale, ținând cont de faptul că a început un an electoral, comportamentul și declarațiile politicienilor ar trebui să fie interpretate drept o luptă electorală.

„Competiția dintre autoritățile centrale și primărie a început din momentul victoriei PAS la alegerile parlamentare. Partidul de guvernământ nici n-a ascuns că acum, a rămas doar ca PAS să preia conducerea Chișinăului. Și a început un fel de „ping-pong politic”. Politicienii au început să facă schimb de declarații pline de sarcasm și ironie, care sunt caracteristice doar în perioada electorală din Moldova”, menționează Peru.

În ce privește „intimidările” la care recurge Ceban, aceasta este, potrivit lui Peru, o metodă clasică descrisă și de filozoful Noam Chomsky. „Oamenii trebuie să fie mereu ținuți în frică, pentru ca, în cele din urmă, conducătorul să poată acționa ca un salvator”, precizează Peru. Experta mai spune că într-o astfel de situație, electoratul se află într-o „contuzie informațională”, pentru că, pe de o parte, PAS susține că Ceban este vinovat, pe de altă parte, Ceban spune că autoritățile centrale sunt vinovate.

Peru mai spune că Ceban folosește victimizarea, dar, totodată, subliniază faptul că această metodă are un impact pozitiv asupra simpatizanților politicianului și nu asupra celor care sunt împotriva sa.

Experta mai menționează că utilizarea „expresiilor vulgare”, la care recurg politicienii din Moldova, este o metodă de a se include în cadrul informațional. „Mass-media citează aceste declarații, iar noi citim știrile politice ca pe cele de divertisment”, a adăugat Peru.

„Mass-media prezintă totul așa cum îi trebuie”

Valeriu Pașa afirmă că jurnaliștii sunt manipulați iscusit de către Ceban. „Ceban evită orice întrebări incomode. De exemplu, desfășoară ședințele serviciilor primăriei în regim online. Jurnaliștii nu participă la acestea, nu pun întrebări, iar după ședință, presa prezintă totul așa cum îi este lui convenabil”, a remarcat Pașa.

El a adăugat că jurnaliștii nu primesc răspunsuri la întrebări nici prin intermediul serviciului de presă al primăriei. „Drept urmare, tot ceea ce se publică în presă apare anume în versiunea convenabilă lui Ceban. Este o metodă de manipulare a presei și trebuie să recunosc că acest lucru îi reușește foarte bine lui Ceban și PR-iștilor săi”, a concluzionat Pașa.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: