Cum alegem corect ochelarii de vedere pentru copii?

Ce simptome pot sa indice că copilul dumneavoastră are nevoie de ochelari de vedere:

  • Uitatul cruciș, care poate indica o problemă asupra modului în care ochii se focalizează asupra unei imagini; astfel, uitatul cruciș îl ajută pe copil să vadă mai clar un obiect sau o imagine;
  • Înclinatul capului sau acoperirea unui ochi, ceea ce înseamnă că cel mic încearcă să ajusteze unghiul de vedere, pentru a reuși să mărească nivelul de claritate; acest lucru poate indica faptul că cel mic are ambliopie sau „ochi leneș”, o problemă frecvent întâlnită în rândul copiilor;
  • Uitatul de aproape la televizor, precum și cititul de aproape al unei cărți, fapt care poate indica miopia la copii;
  • Frecarea excesivă a ochilor, care poate însemna că cel mic are ochii obosiți sau chiar o conjunctivită alergică;
  • Dureri de cap sau de ochi, care apar, de regulă, spre finalul zilei, semn care poate indica un efort suplimentar al ochilor, cu scopul de a mări nivelul de focalizare;
  • Dificultăți de concentrare la școală și la rezolvarea temelor pentru acasă.

Înainte de alegerea lentilelor și a ramei ținem cont de următorii pași:

  • selectarea cadrului;
  • selectarea lentilelor pentru ochelari;
  • determinarea numărului de puncte simultan;
  • selectarea cazurilor;
  • crearea unei atitudini psihologice potrivite.

Cadru

Principala regulă – pentru copiii mici, metalul este exclus. Este dură, grea, poate provoca o reacție alergică și, în ciuda rezistenței sale, se poate îndoi și chiar se poate rupe dacă piesele sunt subțiri.

rame ochelari pentru copii

Rama pentru ochelarii pentru copii ar trebui să fie din plastic

Copiii cresc repede, forma feței se schimbă constant. Acestea trebuie schimbate regulat – la fiecare șase luni, medicul verifică modul în care ochelarii sunt potriviți copilului nu numai pentru vedere, ci și pentru purtare. În copilărie, ochelarii sunt purtați între 6 și 12 luni.

Este important ca rama ochelarilor să se țină bine pe puntea nasului, părțile inferioare ale cadrului lentilei să nu „stea” pe obraji, altfel cu un zâmbet, ochelarii se vor ridica inevitabil, distorsionând percepția. Brațele din spatele urechii ar trebui să se potrivească perfect, dar nu strâns la cap, blocând ferm ochelarii în poziție.

rame ochelari pentru copii

Configurația cadrului ar trebui să includă lentile destul de mari

Configurația cadrului ar trebui să includă lentile destul de mari – copilul privește foarte des și în lateral, în timp ce nu trebuie să privească cadrul. Pe de altă parte, o suprafață prea mare de lentile sferice poate denatura imaginea de la periferie.

ochelari pentru copii

Lentilele

Regula principală este excluderea sticlei (potențial traumatic înalt) ca material pentru lentilele de ochelari. Specialiștii recomandă lentile din plastic, care sunt indicate pentru utilizarea la ochelari pentru copii.

Apelati medicul pentru alegerea corectă a lentilelor potrivite copilui Dvs:

  • monofocale;
  • bifocale;
  • multifocale;
  • sferice;
  • asferice
  • lenticulare, etc

Important: după ce a început să folosească ochelarii, monitorizați comportamentul și starea copilului – oboseala, durerea de cap și dorința de a scoate ochelarii indică în mod necesar lentile selectate necorespunzător.

Ochelarii de vedere pentru copii trebuie să fie confortabili și cu siguranță înaltă.

Ce magazin de ochelari din Chișinău vă poate răspunde necesităților? Vizitați filialele Optica Familiei, unde veți primi și o consultație profesionistă de la specialiști calificați.

Totodată, nu ezitați să profitția de oferta lunii septembrie, reducere 20% – lentile pentru copii!

Optica Familiei

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Permisele auto eliberate în R. Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc, fără susținerea examenelor suplimentare

Permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova și Irlandei vor fi recunoscute reciproc, pe teritoriul celor două state. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 2 iulie, inițierea negocierilor asupra unui Acord în acest sens. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, moldovenii stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține probe teoretice sau practice. De aceleași condiții vor beneficia, pe teritoriul țării noastre, și deținătorii permiselor auto eliberate de autoritățile irlandeze. 

Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Letonia, Spania, Grecia, Israel, Turcia, Albania și Lituania. Un Acord cu Franța a fost parafat și urmează să intre în vigoare, iar între Republica Moldova și Germania există o Declarație comună de intenție în acest sens.

Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco, nemulțumită de demisia șefului Agenției Medicamentului: „Votul meu este împotrivă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu susține demisia directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, aprobată astăzi de Guvern. Oficiala a scris pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost prezentă la ședință, ar fi votat împotrivă. Nemerenco i-a mulțumit colegului său, ministrul Educației Dan Perciun – singurul membru al Cabinetului care s-a opus prin vot – pentru poziția exprimată, iar lui Dragoș Guțu – pentru „dedicație, profesionalism și corectitudine”.

„Votul meu este împotriva demisiei directorului AMDM Dragoș Guțu, alături de cel al Ministrului Educației și Cercetării. Mulțumesc, Dan Perciun pentru poziție. Deoarece au lipsit tradiționalele mulțumiri pentru activitatea desfășurată, o să spun eu – mulțumesc Dragoș Guțu pentru dedicație, înalt profesionalism și corectitudine. Un întreg șir de modificări realizate anii trecuți pe care le preiau astăzi de la noi țări mai mari și mai puternice au schimbat enorm politicile medicamentului și vi se datorează inclusiv dvs și echipei AMDM”, a scris ministra Sănătății pe rețelele de socializate.

Ala Nemerenco i-a urat fostului șef al AMDM „succese și realizări frumoase” în continuare, mulțumindu-i, totodată, că a acceptat să preia conducerea agenției „în cele mai grele și de criză timpuri”.

Dragoș Guțu și-a înaintat cererea de demisie din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la aproape patru ani de la numire. Guvernul a aprobat demisia în ședința din 2 iulie, cu majoritatea voturilor miniștrilor. Singurul care s-a opus și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial a fost ministrul Educației, Dan Perciun. Acesta și-a motivat decizia ca fiind un gest de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu la conducerea instituției.

Până la numirea unui nou director general al AMDM, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

O deputată afiliată lui Șor și-ar putea recăpăta dreptul de a călători în condiții privilegiate, la sfârșit de mandat. MAE, obligat să-i restituie pașaportul diplomatic

La final de mandat, deputata Reghina Apostolova ar putea primi înapoi pașaportul diplomatic. Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză deputatei într-un litigiu cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce instituția i-a retras documentul.

Potrivit hotărârii pronunțate pe 24 iunie, MAE este obligat să-i restituie pașaportul. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

„Acest pașaport nu este un privilegiu, ci o obligație a statului față de un reprezentant ales al poporului. Dar când guvernul, prin intermediul PAS, a decis să încalce legea și să-mi refuze acest drept, ne-am adresat instanței — și am câștigat. Da, aceasta este doar prima instanță”, a scris Reghina Apostolova într-o postare pe Telegram.

Document (1) by Doina Buruiană

Reghina Apostolova a ajuns în Legislativ pe listele fostului partid „Șor”. În 2023, aceasta a devenit deputată independentă, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional. În perioada mandatului său, a fost surprinsă la mai multe evenimente organizate de fugarul Ilan Șor la Moscova, dar și în țară (la proteste menite să destabilizeze țara, potrivit autorităților).


Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: