Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a solicitat de la S.A. „Moldovagaz” să prezinte informații privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022. Reprezentanții Agenției au anunțat pe 10 decembrie că urmează să verifice cât de transparente au fost procedurile, după care va desfășura o ședință publică în care va adopta deciziile corespunzătoare.
În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE declară că a solicitat S.A. „Moldovagaz” să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022.
ANRE a solicitat de la Moldovagaz să prezinte informații privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022
După respectarea tuturor procedurilor transparenței, ANRE declară că va anunța în termeni legali data ședinței publice pentru examinarea și adoptarea deciziilor corespunzătoare.
„Concomitent se examinează și calculele prezentate de titularii de licențe în scopul reexaminării tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, a prețurilor pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, precum și a prețurilor pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom”, aprobate la 20 noiembrie 2021”, comunică ANRE.
În final, deciziile urmează a fi adoptate de Consiliul de Administrație al ANRE ca urmare a Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care a obligat Agenția să adopte prețuri și tarife provizorii cu derogările legale de la procedura existentă, cu condiția reexaminării acestora ulterior, în conformitate cu reglementările în vigoare.
***
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, s-a încheiat ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și delegația Moldovei, din care a făcut parte și vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Acesta a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.
„În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai menționat viceprim-ministrul țării.
Totodată, în data de 9 decembrie, Parlamentul a votat în prima lectură ca reprezentanții de la Curtea de Conturi a Republicii Moldova să efectueze un audit public extern în domeniul gazelor naturale.
Misiunea de audit va fi realizată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și Legii privind societățile pe acțiuni. Derogarea va permite desfășurarea auditului la întreprinderile din domeniu, indiferent de tipul de proprietate, de forma juridica sau de cota deținută de stat în capitalul acestora. Auditul respectiv este diferit față de auditul datoriei agreat în cadrul protocolului negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale, care urmează a fi realizat de o companie internațională contractată de Guvernul Republicii Moldova.