„Curierii” lui Șor au adus, de la Moscova, peste 20 de milioane lei într-o singură zi. Banii – destinați finanțării partidelor

Oamenii legii au descins cu peste 150 de percheziții, marea majoritate la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au fost informați că mai multe persoane care au participat, inclusiv, la Moscova, la crearea blocului „Victoria”, urmau să aducă în țară, prin contrabandă, mijloace bănești ce depășeau 16 mii unități convenționale, echivalentul a 800 de mii de lei. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pe 23 aprilie. Potrivit autorităților de drept, suma totală găsită depășește 20 de milioane de lei. Pentru „serviciile” lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Șor au fost remunerați cu bani. Sumele oscilează între 300 și 500 de euro.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, a declarat că oamenii legii au descins, în noapte de 22 spre 23 aprilie cu peste 150 de percheziții. Marea majoritate a acestora, 135, au avut lor la Aeroportul din Chișinău. În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume impunătoare de bani, în valută străină. Este vorba de: 62 de mii de ruble rusești, peste 3000 de euro și peste 1,11 milioane dolari. Totodată, au fost ridicate 128 de telefoane mobile.

„Sunt sume considerabile. În total, depășește 20,40 milioane lei”, a precizat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Șeful Inspectoratului General al Poliției a menționat că, conform informațiilor, persoanele care asigurau procesul de tranzitare a banilor din Rusia în Moldova beneficiau de recompensă de la 300 până la 500 de euro. Cernăuțeanu explică că banii erau transmiși prin diferite mijloace, inclusiv în încăperi din incinta Aeroportului Chișinău sau în mijloacele de transport, în drum spre casă.

„Banii au fost aduși cash, prin curieri, persoane care, în viziunea lor, dacă vin aparte, nu au asupra lor suma de 10 mii de dolari, pe care trebuie să o declare, conform legii. Acești oameni erau doar pe rolul de cărăuș. Aveau bani cash în dolari, euro în portofel, dar nu depășeau suma de 9 mii euro. Banii destinați persoanei erau puși aparte. (…) O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuș au comunicat și conlucrat cu organele de drept”, a precizat Cernăuțeanu.

Procurorul Victor Furtună a precizat că urmărirea penală este în curs de desfășurare. Potrivit lui, în urma perchezițiilor, nicio persoană nu a fost reținută.

***

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia, a creat pe 21 aprilie, blocul politic „Victoria”. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Detalii – AICI.

La întoarcerea în țară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulți participanți la eveniment și oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate pașapoartele. Acțiunea a fost denunțată de Șor și de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat pentru NM, într-o reacție, că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituției, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. Detalii – AICI.

De precizat că Procuratura Generală a anunțat că investighează blocul politic „Victoria”, format la Moscova din mai multe formațiuni politice devenite active sau lansate după declararea ex-partidului oligarhului fugar Ilan Șor în afara legii, inclusiv sub aspectul trădării de patrie. La rândul său, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat că, prin crearea acestui bloc, Moscova ar urmări, în continuare, destabilizarea situației în Moldova. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani. Frauda ajunge la 48 de miliarde de ruble

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

„Membrii grupării au efectuat operațiuni valutare prin care au transferat bani în valută străină din conturile corespondente ale unor bănci rusești în conturile bancare ale nerezidentului – Moldindconbank. În acest scop, băncilor rusești, care aveau statut de agenți de control valutar, le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false privind temeiurile, scopurile și destinația acestor transferuri”, se menționează în comunicat.

Deoarece Platon se află în căutare internațională, procesul s-a desfășurat în lipsa acestuia. Sentința include cumulul parțial cu o condamnare anterioară primită în Rusia, în 2023.

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: