„Victoria” lui Șor de la Moscova, investigată la Chișinău sub aspectul trădării de patrie. Procuratura: „Atentează la siguranța statului”
Full Article 3 minutes read

„Victoria” lui Șor de la Moscova, investigată la Chișinău sub aspectul trădării de patrie. Procuratura: „Atentează la siguranța statului”

Procuratura Generală investighează blocul politic „Victoria”, format la Moscova din mai multe formațiuni politice devenite active sau lansate după declararea ex-partidului oligarhului fugar Ilan Șor în afara legii, inclusiv sub aspectul trădării de patrie. Declarația a fost făcută de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV. La rândul său, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, susține că, prin crearea acestui bloc, Moscova ar urmări, în continuare, destabilizarea situației în Moldova.

Munteanu: „Grupul criminal Șor” atentează la siguranța statului

Procurorul general interimar a dat asigurări, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV, că autoritățile de drept și de securitate ale statului investighează toate acțiunile „grupării criminale Șor”, inclusiv de la Moscova.

Întrebat dacă congresul de la Moscova, la care Șor a anunțat crearea unui nou bloc politic – Victoria – este investigat sub aspect penal, Ion Munteanu a declarat: „Din punctul nostru de vedere, această acțiune cu siguranță are tendințe de atentare la siguranța statului și este o altă manifestare a grupului criminal Șor. Vreau să vă asigur că atât procuratura, cât și organul de urmărire penală și organele de securitate a statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri la Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată”.

Șeful Procuraturii Generale a menționat că noul bloc al lui Șor este investigat inclusiv sub aspectul trădării de patrie”. „Vă asigur că aceste manifestări ale grupului criminal organizat nu rămân în afara investigațiilor”, a conchis Ion Munteanu.

Șeful IGP confirmă: Șor pregătește destabilizarea Moldovei

Crearea blocului „Victoria”, din care face parte inclusiv bașcana Evghenia Guțul, deputați din Parlament precum și Partidul „Șansă”, „Renaștere” – formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – ar avea intenția de a destabiliza situația în Moldova. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

Întrebat ce măsuri întreprind oamenii legii pentru a contracara aceste tentative, Cernăuțeanu a declarat: „Informații despre intenții și de destabilizare, și alte intenții legate de aspectul de securitate, ca informații și probe în procesul nostru există, dar nu cred că ar fi bine să vorbesc eu asta aici. Cu siguranță, scopurile nu sunt cele nobile în raport cu Republica Moldova din partea grupării criminale”.

Șeful IGP susține că pericolele de destabilizare a țării din partea „grupării criminale Șor” vin din mai multe regiuni ale țării, între acestea – UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, nordul, dar și centrul țării.

Întrebat dacă este adevărat că Șor ar pregăti o lovitură de stat, în Moldova, Viorel Cernăuțeanu a declarat: „Această intenție nu este nouă și nu este în prima fază acum. Am mai avut-o și anterior. Bineînțeles, nu s-a exclus din lista scopurilor urmărite de Moscova sau unii criminali dirijați de la Moscova, dar cu siguranță nu vom admite să se întâmple”.

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia, a creat pe 21 aprilie, blocul politic „Victoria”. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: