Andrei Mardari/NewsMaker

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor și comuniștilor cu privire la declararea stării de urgență în energetică

Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 20 ianuarie 2022 privind declararea stării de urgență, depusă pe 24 ianuarie 2022, de Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Grigore Novac și Constantin Starîș, deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Curtea observă că autorii sesizării nu și-au motivat sesizarea raportându-și argumentele la unul sau mai multe drepturi fundamentale sau la alte prevederi constituționale care pot fi examinate în mod separat. Critica lor s-a bazat doar pe articole care nu au o aplicabilitate de sine stătătoare. Așadar, în baza celor menționate supra, Curtea constată că sesizarea în cauză nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în concluzia Înaltei Curți.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a criticat decizia Curții Constituționale.

Prin asemenea decizii, Înalta Curte continuă să se discrediteze și este fidelă principiului „dublelor standarde”. Or, anterior, în baza acelorași temeiuri și principii, magistrații au declarat ca fiind neconstituțională anunțarea în martie 2021 a stării de urgență pentru două luni, la inițiativa PSRM. Socialiștii sunt fermi pe poziția că declararea stării de urgență de către actuala guvernare are substrat politic și urmărește scopul de a limita drepturile cetățenilor în exprimarea propriilor opinii, în organizarea acțiunilor de protest, precum și de cenzurare a mass-media”, a menționat Bătrîncea.

Socialistul a mai scris că el și colegii săi vor continua să atenționeze societatea asupra „derapajelor de la principiile statului de drept și a normelor democratice, asupra practicilor neuniforme, admise de judecătorii Curții Constituționale”.

Amintim că deputații BCS au atacat, în data de 24 ianuarie, la Curtea Constituțională decizia Parlamentului de a institui stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit acestora, de fapt s-ar fi urmărit „blocarea protestelor, monitorizarea presei și cenzurarea mass-media”.

Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Companiei Moldovagaz îi lipsea suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova a constituit $647, în timp ce consumatorii au achitat facturile la un preț de achiziție de $450.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: