Acordul încheiat între guvernul Republicii Moldova și cel al Rusiei, privind oferirea unui împrumut în mărime de 200 mln euro nu este constituțional. Este concluzia Curții Constituționale (CCM), după ședința din 7 mai, care a început în jurul orei 10:30 și s-a încheiat la ora 19:30. Judecătorii au deliberat timp de două ore.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Judecătorul Eduard Ababei s-a abținut de la examinarea sesizărilor, pe motiv că este rudă cu ministrul Finanțelor.
Socialistul Vasile Bolea a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, pe motiv că, în trecut, Roșca a candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Mai mult, potrivit lui Bolea, Nicolae Roșca ar avea afinități morale față de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Solicitarea a fost respinsă de plenul CCM.
De asemenea, Bolea a acuzat Curtea Constituțională că și-a depășit atribuțiile și a modificat din proprie inițiativă sesizarea depusă de deputatul din grupul Pro Moldova, Serghei Sîrbu.
Chiar înainte ca judecătorii CCM să intre în deliberări, socialistul Vasile Bolea a cerut, din nou, recuzarea lui Nicolae Roșca, pe motiv că acesta și-ar fi exprimat opinia față de sesizările depuse.
Amintim că judecătorii CCM au examinat astăzi constituționalitatea acordului care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Anterior, Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din grupul parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.
Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.