NewsMaker

„Da memoriei victoriei”. Partidul „Renaștere”, la care au aderat patru deputați PSRM, a organizat un marș în Chișinău

Partidul „Renaștere”, la care recent au aderat 4 deputați ex-socialiști, a organizat un „marș în susținerea Zilei Victoriei” în capitală. Manifestanții și-au exprimat în acest mod dezacordul față de proiectul de lege, propus de partidul de guvernare, prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. 

În jur de 2 000 – 3 000 de persoane au mărșăluit în coloană pe bulevardul Negruzzi din capitală. La un moment dat, mulțimea a blocat ambele benzi pentru circulația rutieră, însă la scurt timp acestea au fost eliberate.

Manifestanții au desfășurat drapelurile Moldovei și URSS, portrete cu rudele lor care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial, dar și pancarte cu mesaje precum: „ Nu – denaturării istoriei, Da – memoriei victoriei”.

Totodată participanții la manifestație au scandat „Victorie”, „Moldova” și „Mulțumesc bunicului pentru victorie”. Chiar dacă marșul a fost organizat în susținerea așa-zisei „Zile a Victoriei”, au răsunat și lozinci anti-guvernamentale. „Jos PAS” și „Jos Maia Sandu”, au scandat oamenii.

În discuția cu corespondentul NM, Ecaterina Dubasova, manifestanții nu au putut oferi un răspuns concret la întrebarea de ce sunt împotriva redenumirii „Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Partriei” cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și înlocuirea marcării evenimentului de pe 9 pe 8 mai. Toți cei intervievați au declarat că evenimentul trebuie să se numească „Ziua Victoriei” și să fie marcat pe 9 mai fiind că așa a fost dintotdeauna.

De asemenea, o participantă la marș a menționat că a ajuns la Chișinău cu transportul organizat.

De menționat că la manifestație au participat inclusiv deputații Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii, care recent au părăsit PSRM și au aderat la Partidul Renaștere. De asemenea, la așa-zisul „marș în susținerea Zilei Victoriei” a luat parte și deputata comunistă Diana Caraman, care a purtat un tricou pe care scria „Jos Maia Sandu”. Prezentă la eveniment a fost și parlamentara din partea Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

 

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

Aimintim că, recent, un grup de deputați PAS au înaintat un proiect de lege prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. Autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheie a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”.

***

Amintim că, în martie, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat că părăsesc Partidul Socialiștilor (PSRM) și se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte inclusiv Partidul „ȘOR”. Ulterior, cei doi au declarat că își vor lansa propria formațiune, însă, mai târziu, au aderat la Partidul „Renaștere”.

În ceea ce-i privește pe Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii, pe 17 mai, în presă au apărut informații precum că cei doi, împreună cu ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, ar fi plecat în Israel, unde se presupunea că urmau să se întâlnească cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Peste 2 zile, la întoarcerea în țară, Bolea a fost întâmpinat la Aeroport de jurnaliști. Acesta a confirmat informațiile apărute în mass-media și, totodată, a anunțat că va părăsi PSRM. Ulterior, pe 22 mai, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii au declarat că aderă la Partidul „Renaștere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: