Andrei Mardari / NewsMaker

De astăzi intră în vigoare noua formulă de calcul a gazului. Spînu: Costul de achiziție va scădea, nu tariful

Chiar dacă prețul de achiziție al gazului va scădea începând de astăzi cu aproape 800 de dolari pentru o mie de m3 de gaz, tariful pentru consumatorii finali nu va fi mai mic de 30 de lei, a mai spus Andrei Spînu. Oficialul a explicat că o oportunitate de micșorare a tarifului se va produce, dacă va scădea prețul de pe bursele internaționale. 

„Eu am spus că costul de achiziție a gazului va scădea, nu tariful. Tariful pentru luna septembrie și dacă comparăm tariful pentru luna august, trebuia să fie de aproape 40 de lei. Tariful a fost menținut la 22 de lei și acum va fi 29. Niciodată nu am spus că tariful va scădea sau va crește în funcție de prețul de achiziție sau schimbarea formulei. Nu are legătura tariful cu devieri. Este adevărat că o bună parte din devieri sunt incluse în tarif, dar cea mai mare parte a tarifului o formează prețul de achiziție a gazului. Dacă vom vedea că prețul de pe bursele internaționale scade, și acest lucru s-a întâmplat în luna septembrie, atunci o dată cu scăderea prețului de achiziție ar apărea și oportunitatea de reducere a tarifului”, a explicat ministrul.

Prețul estimat de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 1028 USD pentru o mie de m3, cu peste 40 % mai puțin decât în septembrie. Pe 30 septembrie, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie, către Gazprom.  Cu toate acestea, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, au fost confirmate doar 5.7 milioane m3 pe zi.

În pofida acestui fapt, Andrei Spînu a dat asigurări că în această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: