De ce Gazprom a redus volumul de gaz pentru Moldova? Vadim Ceban: „Nu merităm o asemenea atitudine”

Președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că reducerea livrărilor de gaze de către concernul rus „Gazprom” a fost cauzată de diferite interpretări ale prevederilor contractului semnat în 2021. După cum a remarcat Ceban într-un interviu pentru Logos-press, acest lucru a creat probleme serioase pentru Moldovagaz, iar „compania nu merita o asemenea atitudine”.

„În relațiile cu Gazprom sunt întrebări cu privire la interpretarea anumitor prevederi ale contractului, succesiunea acțiunilor în anumite situații. (…) Oricum ar fi, aceste neconcordanțe ne afectează munca și suntem nevoiți să luăm în considerare acest lucru. De exemplu, Gazprom își îndeplinește obligațiile contractuale, la fel și noi. Dar discrepanțele dintre acționari în unele puncte au condus la o reducere a livrărilor de gaze. Pentru noi, ca operator de piață, acest lucru ne-a creat probleme serioase. În opinia mea, Moldovagaz nu merita o asemenea atitudine din partea principalului acționar al companiei”, a spus Vadim Ceban.

El a menționat că în urma auditului datoriei istorice a Moldovagaz, este important ca Gazprom să fie de acord cu concluziile auditorilor.

Ceban a menționat că „cel mai mare merit” în aprovizionarea neîntreruptă a țării cu gaz îi aparține guvernării.

„Aș dori să subliniez că, fără sprijinul conducerii, nu am fi putut face față singuri situației. Au apărut prea multe probleme, a căror soluție nu era în competența și capacitățile noastre. Aceasta include nevoia de achiziții suplimentare de gaz și lipsa fondurilor pentru a ne îndeplini obligațiile contractuale în perioada abaterilor de tarif și multe alte probleme”, a spus Ceban.

Directorul Moldovagaz susține că acordarea întreprinderii de stat Energocom a rolului de furnizor de gaze este un pas corect și necesar.

„Nu toate companiile din Europa ar putea lucra direct cu Moldovagaz, având în vedere că principalul nostru acționar este Gazprom. Chiar și aceiași bani de la BERD nu ar putea fi livrați direct către noi, a adăugat șeful Moldovagaz.

Amintim că Gazprom a redus cu cca 56,5 % volumul de gaze naturale pentru luna decembrie, livrate în țara noastră.

Până la 100 milioane m3 de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisie Situații Excepționale (CSE) pe 16 decembrie.

La începutul lunii, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.

Energia electrică din Transnistria acoperă aproximativ 60% din necesarul de energie electrică din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: