De ce poliția nu-i poate reține pe Nesterovschi și Lozova în regiunea transnistreană? Explicația lui Cernăuțeanu

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că angajații organelor de drept nu dispun de posibilitatea de a interveni pe teritoriul regiunii transnistrene pentru a-i reține pe deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care au fost condamnați la închisoare, dar au fugit în stânga Nistrului pentru a scăpa de executarea pedepsei. Potrivit lui, o astfel de acțiune a oamenilor legii în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, ar fi „o provocare” și i-ar pune în pericol. Totodată, el a menționat că parlamentarii nu pot să părăsească țara prin regiunea transnistreană. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 15 aprilie.

Nu este un secret că persoanele în cauză (Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan – n. r.) se află în stânga Nistrului. Cu părere de rău, reieșind din faptul că segmentul din stânga Nistrului este un teritoriu necontrolat constituțional, nu sunt suficiente măsuri de a acționa și a interveni în acel teritoriu. Ori, o astfel de acțiune din partea organelor de drept, înțelegem ce formă de provocare ar genera și care ar fi anumite riscuri la care am supune unii angajați. Eu vreau să vă asigur că instituțiile de drept și de forță întreprind toate acțiunile legale pentru a aduce aceste persoane în instituționalizarea statului”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat dacă există riscul ca cei doi deputați condamnați să părăsească regiunea transnistreană, șeful poliției naționale a răspuns: „Ca să părăseacă teritoriul R. Moldova este necesar să părăsească printr-un segment controlat. Între segmentul transnistrean, care este segmentul necontrolat din R. Moldova, și Ucraina nu există la moment o cale de trecere a frontierei, legale. Orice punct este sistat pe acea porțiune. Este necesar să vină pe teritoriul controlat al R. Moldova”.

Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost găsit vinovat, în primă instanță, de corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Acesta a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare. El nu a fost prezent la ședința de judecată în cadrul căreia i s-a pronunțat sentința, la scurt timp aflându-se că nu se cunoaște locul aflării acestuia.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la detenție. El a menționat că, în seara de 18 martie, parlamentarul a intrat pe teritoriul ambasadei ruse la Chișinău, de unde, în ziua următoare, cu câteva ore înainte de a fi condamnat, a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice în regiunea transnistreană, unde se află sub protecția serviciilor speciale rusești.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a declarat, în reacție, că informațiile SIS-ului ar fi „speculații provocatoare”, iar autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că nu ar avea date despre aflarea lui Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului.

Pe 31 martie, Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, au fost condamnați la 6 și, respectiv, 5 ani de închisoare, în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Aceștia au devenit de negăsit la scurt timp după pronunțarea verdictului în cazul lui Nesterovschi. Pe 4 aprilie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat că și cei doi soți se află în regiunea transnistreană.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: