Colaj NM

De ce prețul de achiziție a gazului nu este făcut public? Socialiștii cer audieri în parlament; PAS explică

Deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”. Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

La ședința Parlamentului din 29 mai, deputata socialistă Tatiana Cunețchi a cerut audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE, motivând că securitatea energetică este, în ultimii ani, cel mai important subiect care influențează calitatea vieții cetățenilor. Ea a invocat, de asemenea, faptul că, „în ultima perioadă în mass-media și în societate se vehiculează informația cu referire la tentativele de secretizare a prețurilor de achiziție la resurse energetice pentru Republica Moldova”, precum și „aprobarea tarifelor nejustificate pentru consumatori”.

Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a spus că „acum există un proces de a elimina controlul Gazpromului asupra pieței energetice a Republicii Moldova”. „În același timp, dacă vorbim de prețuri… și contractele nu se secretizează. Aceste contracte urmează a fi publicate în momentul în care procesul de achiziție de gaze naturale se va finaliza. Aceste prețuri sunt, în principiu, niște formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”, a adăugat deputatul PAS.

Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

Inițiativa vine la o zi după ce, pe 28 mai, PSRM a protestat în fața ANRE. Formațiunea a cerut „tarife corecte” la gaz și publicarea prețului de achiziție. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Cu PAS se scumpește gazul”. Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că socialiștii au protestat „pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului”.”

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: