„De la kuliokari până la trădători de țară și mancurți”. Vizita socialiștilor la Moscova, criticată de PAS
Full Article 4 minutes read

„De la kuliokari până la trădători de țară și mancurți”. Vizita socialiștilor la Moscova, criticată de PAS

Vizita vicepreședintelui Parlamentului, secretarului executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, alături de membra Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, în Federația Rusă, a fost criticată astăzi, 20 octombrie, în plenul Parlamentului. În timp ce deputații PAS și-au acuzat colegii din opoziție de „trădare”, fracțiunea PSRM și-a argumentat vizita prin „grija” pentru popor.

„Vice-speakerul se află la Moscova. Pozează alături de oameni care aplaudă în picioare la știri cum oameni nevinovați sunt omorâți de rachetele rusești, lângă steaguri separatiste, fără nicio rușine și, mai mult ca atât, se laudă cu ele peste tot. Aș vrea să întreb, poate știți de la colegii voștri, poate au încercat să ceară niște explicații despre rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova? Poate cineva ne mai spune cât anume din banul contribuabiluli a fost consumat pentru această rușine de deplasare?”, s-a întrebat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Discursul lui Alaiba a fost ironizat, ulterior, de socialistul Grigore Novac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Acesta a criticat activitatea lui Alaiba în calitate de președinte al Comisiei parlamentare Economie, buget și finanțe, sugerându-i să-și facă „mai bine” meseria.

„Mă miram că azi să nu fi fost vreo ieșire neinspirată a domnului Alaiba. (…) Cetățenii Republicii Moldova au probleme cu exportul. Lui Alaiba îi este fix în cot de acest lucru. Cetățenii au probleme cu tarifele la gazele naturale. Și de asta la fel vă este în cot. (…) Colegii mei s-au întâlnit public, dar nu pe la cafenele, cum ați făcut-o voi cu cei de la Bemol”, a declarat, în replică, socialistul Grigore Novac.

„Un discurs de „intelighent”, a spus, la rândul său, președintele Parlamentului, speakerul Igor Grosu.

Vizita socialiștilor în Federația Rusă a fost criticată și de deputatul PAS Dan Perciun.

„Cred că de la kuliokari, trădători de țară și mancurți lucrurile sunt destul de clare. Vizita la Moscova și pozarea pe fundalul regiunilor separatiste clar că altă explicație decât teama de a pierde suportul Federației Ruse în raport cu comuniștii și Șor nu are, pentru că aceia au fost mai devreme, au făcut plocon, au acceptat să fie factori de destabilizare aici, în Republica Moldova, și lucrul acesta nu miră pe nimeni. Oameni care sunt gata să se vândă pentru 30 de arginți lipsiți de orice scrupule morale. (…) Se dă o bătălie grea între voi – cine e mai servil Moscovei voi sau Șor, cine se vinde mai scump, mai ieftin. Vânzători de țară, în esență”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

Precizăm că socialiștii Vlad Batrîncea și Olga Cebotari au întreprins o vizită în Federația Rusă, în perioada 17-19 octombrie. La Moscova, socialiștii au pledat pentru aprofundarea cooperării dintre Republica Moldova și Federația Rusă, au cerut revenirea produselor moldovenești pe piața rusă, dar și gaz mai ieftin pentru moldoveni. Pe 18 octombrie, Batrîncea și Cebotari au avut o întrevedere cu Serghei Mironov, președintele fracțiunii „Spravedlivaia Rossia”. În biroul în care s-au întâlnit cei trei, era atârnat drapelul autoproclamatei Republici Populare Lugansk.

Reamintim că la 30 septembrie, Kremlinul a găzduit o ceremonie de semnare a acordurilor privind aderarea la Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Zaporojie și Herson din Ucraina.

Conducerea țării a condamnat încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene, așa cum a condamnat, încă din 24 februarie, invazia Federației Ruse în Ucraina. „Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina”, a spus șefa statului, Maia Sandu, după anexarea „ilegală” a celor patru teritorii ucrainene, ocupate anterior temporar de militarii ruși.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor a evitat să comenteze acest subiect încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând necesitatea menținerii neutralității și menținerii relațiilor de prietenie cu Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: