Demisia Olesei Stamate de la Comisia juridică și declarația despre premiul Maiei Sandu „nu au nicio legătură”: „Cererea a fost depusă înainte”
Full Article 4 minutes read

Demisia Olesei Stamate de la Comisia juridică și declarația despre premiul Maiei Sandu „nu au nicio legătură”: „Cererea a fost depusă înainte”

Declarația Olesei Stamate referitor la faptul că președinta Maia Sandu nu poate accepta premiul de 30 000 de euro pe care l-a primit în România și cererea de demisie din funcția de președinte a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament „nu au nicio legătură”. Precizarea a fost făcută chiar de către Stamate în cadrul ediției din 30 ianuarie a emisiunii „Neconfidențial”, de la Radio Chișinău. Deputata PAS a menționat că a depus cererea de demisie înainte să fi făcut declarația în cauză.

Olesea Stamate a fost întrebată dacă există vreo legătură între declarația sa din timpul unei emisiuni privind faptul că președinta Sandu nu poate să accepte premiul de 30 000 de euro și demisia din funcția de președinte a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Cererea mea de demisie a fost depusă înainte: cu o zi sau cu două înainte de emisiunea în cauză și chiar fusese comunicată și colegilor de la fracțiune în aceiași zi, anterior emisiunii. Deci nu poate avea nicio legătură această declarație a mea cu decizia de a mă retrage din președinția comisiei”, a declarat Stamate.

La precizarea moderatoarei că nu a pomenit despre cererea de demisie pe care a depus-o în timpul emisiunii la care a participat la scurt timp, Stamate a replicat: „Nu era cazul. Chiar nu era cazul să fac nicio declarație la emisiune atât timp cât tocmai sau abia comunicasem colegilor din fracțiune. Procedural este corect să discuți întâi cu colegii să prezinți: „Uite asta este cum văd eu lucrurile. Cred că asta la moment este soluția mai potrivită”. Și respectiv deja decizi momentul în care faci comunicatul respetiv public”.

Întrebată cum a reacționat PAS la decizia sa privind renunțarea la funcția de președinte a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate a spus: „Eu sper sau cel puțin așa văd lucrurile, că am o susținere destul de mare din partea colegilor din fracțiunea, care mi-au apreciat activitatea întotdeauna. Dar să știți să voi rămâne la fel de activă în cadrul Comisiei juridice, în calitate de deputat, și voi veghea cu atenție proiectele de acte legislative care vor veni la comisie și care, respetiv, vor ieși din comisie cu rapoarte”.

***

Amintim că, pe 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care vine însoțit de 30 de mii de euro. Pe 17 ianuarie, Olesea Stamate a declarat la o emisiune televizată că legislația nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu. A doua zi, Președinția a confirmat pentru NM că administrația prezidențială a expediat un demers către Centrul Național Anticorupție în care a solicitat clarificări cu privire la premiul bănesc. Iar pe 23 ianuarie, CNA a venit cu un răspuns la solicitarea Președinției. Potrivit CNA, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista celor care se circumscriu noțiunii de „cadou”, conform prevederilor din Legea integrității. Totuși, instituția a menționat că nu dispune de competențe pentru interpretarea actelor normative.

În intervalul de timp în care au avut loc aceste evenimente, și mai exact în seara zilei de 19 ianuarie, Olesea Stamate a anunțat că renunță la funcția de președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități (Detalii – AICI). La scurt timp, președintele Parlamentului Igor Grosu a publicat pe Facebook un mesaj la subiectul dat, în care a subliniat că Stamate a depus cererea de demisie a fost depusă pe 16 ianuarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: