nokta.md

Deputații de la Comrat vor discuta proiectul de lege PAS, care obligă Găgăuzia să restituie TVA din bugetul local, cu ambasadorii SUA și UE

Președinții și vicepreședinții Adunării Populare a Găgăuziei (APG) intenționează să facă o vizită la ambasada SUA în Moldova pe 27 octombrie, unde va fi prezent și șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks. Acolo, deputații găgăuzi intenționează să vorbească despre dezacordul lor cu proiectul de lege al PAS privind rambursarea TVA-ului de către Găgăuzia antreprenorilor. Informațiile au fost confirmate de președintele APG Dmitri Constantinov.

În cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei din 20 octombrie, vicepreședintele Alexandr Tarnavschi a declarat că un membru al grupului interparlamentar și unul dintre inițiatorii interpelării adresate președintei Maia Sandu în legătură cu proiectul de lege privind restituirea TVA din bugetul autonomiei, Serghei Cimpoeșu, a reușit să se întâlnească zilele trecute cu secretarul general al cabinetului prezidențial, Veaceslav Negruța.

A avut loc o discuție foarte lungă. Și a deschis multe întrebări dintr-o perspectivă diferită. Pentru că aceasta nu este doar o problemă economică și financiară, ci și una politică. Și există speranța că președintele, care nu a promulgat încă proiectul, îl va retrimite Parlamentului pentru revizuire. În plus, am trimis o înștiințare tuturor misiunilor internaționale care au legătură cu problemele minorităților. Sperăm că președintele va fi deasupra acestei situații și va returna proiectul pentru revizuire”, a spus vicepreședintele APG.

La rândul său, președintele APG Dmitri Constantinov a declarat că recent Ambasada SUA, după „șase luni de tăcere”, a fost de acord să primească unii reprezentanți ai Adunării Populare.

Am contactat și ambasadele. Tocmai am fost primiți de ambasada Turciei. Timp de șase luni, ambasadele SUA și UE nu se pot hotărî. Europa nu a dat niciun răspuns. Dar ieri am primit un răspuns de la ambasada SUA că ne vor primi pe 27, dar nu cu tot personalul, ci cu președinții și adjuncții. Va fi prezent și ambasadorul UE. Încă mai vrem să ne întâlnim. Există o mulțime de întrebări cu privire la TVA”, a spus el.

***

Precizăm că, pe 5 octombrie, Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege – elaborat de deputați PAS – care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Astfel, Găgăuzia ar putea fi obligată să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se procedează în prezent.

De menționat că președinta Maia Sandu nu a promulgat încă proiectul de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: