Deputații lui Șor au protestat la Parlament: vor demisia lui Grosu. BCS a cerut vot de „încredere” față de activitatea șefului Legislativului
Full Article 4 minutes read

Deputații lui Șor au protestat la Parlament: vor demisia lui Grosu. BCS a cerut vot de „încredere” față de activitatea șefului Legislativului

În fața Parlamentului, pe 14 iunie, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au protestat. Alături de mai mulți manifestanți, aceștia și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu decizia de a le fi interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Totodată, ei au anunțat că vor propune Blocului Comuniștilor și Socialiștilor spre semnare o inițiativă cu privire la revocarea președintelui Parlamentului Igor Grosu. Între timp, la ședința Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care blocul își exprimă vot de „încredere” față de activitatea lui Igor Grosu. În reacție, Grosu a spus că „încrederea” deja i-a fost oferită, totodată proiectul nu poate fi inclus pe ordine deoarece aceasta a fost aprobată în ajun. Ulterior, socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului. 

Deputații afiliați lui Șor în fața Parlamentului

„Jos Maia Sandu”, „Jos Igor Grosu”, „Jos PAS”, „Anticipate” – au scandat deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor în fața Parlamentului, alături de manifestanți.

„Ne-au îngrădit dreptul să participăm la 5 ședințe plenare, vă dați seama la ce am ajuns, deoarece așa a decis Igor Grosu. Noi nu o să ne oprim aici, noi vom face ceva și astăzi împreună cu colegii o să facem ceea ce trebuie să facem: o să încercăm să intrăm la ședința plenară pentru că acolo ne este locul și acolo ne-a delegat poporul Republicii Moldova”, a comunicat deputata Marina Tauber.

„Suntem aici ca să ne indignăm referitor la ceea ce s-a întâmplat ieri. (…) Nu este prima dată când ei încearcă să ne închidă nouă gura”, a spus la rândul său Vasile Bolea.

„Noi astăzi ne vom adresa opoziției cu privire la demisia lui Grosu”, a adăugat parlamentarul Vadim Fotescu.

Ulterior, Tauber a anunțat că „împreună cu deputații noștri din blocul Victorie” o să intre în clădirea Parlamentului. „Vrem să ne adresăm Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. O să semnăm inițiativa legislativă, proiectul de hotărâre privind formarea comisiei pentru revocarea prin vot secret a președintelui Parlamentului Igor Grosu și a doua inițiativă – privind revocarea președintelui Parlamentului Igor Grosu”, a comunicat Tauber și s-a îndreptat spre clădirea Parlamentului „pentru a transmite documentul Blocului comuniștilor și socialiștilor pentru semnare”.

Socialiștii și comuniștii în Parlament

Între timp, la Parlament, socialistul Vlad Batrîncea a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care blocul își exprimă vot de „încredere” față de activitatea lui Igor Grosu.

„Anunț poziția fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor vizavi de cele întâmplate ieri, noi nu putem omite aceste situații. Considerăm că în Parlamentul Republicii Moldova s-a creat o situație deosebit de neplăcută, chiar gravă, în legătură cu încălcarea periodică a pluralismului de opinie, a liberei exprimări. Parlamentul Republicii Moldova este o instituție unde trebuie să aibă loc dezbateri deschise, contradictorii. (…) Considerăm că în Parlamentul Republicii Moldova au loc sistemic atacuri la adresa deputaților, diferite calificări, diferite comentarii, ceea ce încalcă regulamentul Parlamentului. (…) Fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor propune introducerea în ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind exprimarea votului de încredere domnului Igor Grosu, pe motiv că în plenul Parlamentului sistematic deputații sunt atacați, nu există ordine și se încalcă principiul pluralismului de opinie”, a comunicat Batrîncea.

În reacție, președintele Parlamentului Igor Grosu a comunicat: „Domnule deputat, încredere deja mi-a fost… ați spus de încredere, eu am auzit tare bine. (…) Este o mică mare problemă, ordinea de zi pentru ședința de astăzi a fost votată ieri, de aceea mai faceți antrenamente și la ședința următoare propuneți frumos. (…) Dar nu-mi mai exprimați încrederea voi, vă rog frumos, deja o am”.

Ulterior, reprezentanții blocului au părăsit ședința Parlamentului.

***

Pe 13 iunie, deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: