Deputații lui Șor nu au fost lăsați să-și creeze „grupul parlamentar Victoria”. Grosu: „Vă dezamăgesc un pic”
Full Article 3 minutes read

Deputații lui Șor nu au fost lăsați să-și creeze „grupul parlamentar Victoria”. Grosu: „Vă dezamăgesc un pic”

Deputatul Vasile Bolea, care a plecat de la Partidul Socialiștilor – la Partidul „Renaștere” afiliat fugarului Ilan Șor, a anunțat despre crearea grupului parlamentar „Victoria-Pobeda”. Bolea a spus, la ședința Parlamentului, că el a fost ales președintele grupului, Reghina Apostolova – vicepreședinte, iar Marina Tauber – secretar. În total, a comunicat Bolea, grupul este format din 9 deputați. Urmare a anunțului, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a solicitat șefului Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului să vadă „ce-i cu nenorocirea asta din punct de vedere juridic”. Ulterior, Grosu a anunțat că grupul parlamentar nu poate fi creat. 

La ședința Parlamentului din data de 16 mai, Bolea a declarat că „Articolul 4 din regulamentul Parlamentului prevede că, în vedere promovării unor viziuni și obiective comune, deputații independenți cât și cei neafiliați care nu fac parte din nici o fracțiune parlamentară pot constitui în orice moment grupuri parlamentare alcătuite din cel puțin 5 deputați”. „Vreau cu această ocazie să anunț că a fost creat grupul parlamentar „Victoria” din 9 deputați”, a comunicat parlamentarul.

Bolea a spus că a fost ales în calitate de președinte al grupului parlamentar, vicepreședinte a fost numită Reghina Apostolova și secretar – Marina Tauber. Ceilalți deputați din cadrul grupului sunt: Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii și Alexandr Nesterovschii.

„Domnul Creangă vă rog să luați acest proces verbal în urma anunțului făcut și să vedeți ce-i cu nenorocirea asta din punct de vedere juridic”, s-a adresat la rândul său președintele Parlamentului Igor Grosu către șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului Ion Creangă.

Actualizare: Președintele Parlamentului a anunțat că grupul parlamentar „Victoria-Pobeda” nu poate fi creat. Potrivit lui Grosu, deputații independenți vizați, ex-membri ai partidului „Șor” declarat neconstituțional și dizolvat, nu pot face parte din fracțiuni parlamentare, subsecvent nici din grupuri parlamentare.

„Domnul Bolea trebuie să vă dezamăgesc un pic, eu am primit o notă informativă privind declararea constituirii grupului parlamentar care l-ați menționat dumneavoastră în debut. (…) Este argumentat în conformitate cu regulamentul Parlamentului și în lumina deciziei Curții Constituționale care vizează declararea neconstituțională a grupării criminale organizate, analizând declararea de constituire a grupului parlamentar deputații independenți vizați, ex-membri ai partidului „Șor” declarat neconstituțional și dizolvat nu pot face parte din fracțiuni parlamentare, subsecvent nici în grupuri parlamentare”, a comunicat Grosu.

***

Menționăm, deputații Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii au părăsit anterior Partidul Socialiștilor și au aderat la Partidul Renaștere, apropiat fugarului Ilan Șor. Iar Marina Tauber, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan și Reghina Apostolova sunt deputați ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. În prezent parlamentarii figurează ca deputați independenți.

Mai precizăm că în aprilie 2024, parlamentarul Vasile Bolea dar și deputata Marina Tauber s-au aflat la Moscova, de unde politicianul fugar Ilan Șor a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. Într-unul dintre hotelurile din Moscova, acolo unde a avut loc lansarea, Șor a menționat că blocul a reunit reprezentanți ai partidelor „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: