Curtea Constituțională (CC) a aprobat inițiativa deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care prevede modificarea Constituției, pentru a scoate imunitatea de parlamentar. Acum parlamentarii suspectați de corupție, abuz de putere, îmbogățire ilicit sau spălare de bani pot fi reținuți, percheziționați și arestați fără a solicita permisiunea parlamentului.
Decizia a fost pronunțată pe pe 26 octombrie de către Curtea Constituțională. Parlamentarii au propus modificarea articolului 70 din Constituție, care prevede că, înainte de arestarea sau percheziția unui deputat, procurorii trebuie să ceară permisiunea Parlamentului. Un deputat care este suspectat de o infracțiune ar trebui să aibă posibilitatea de a vorbi cu colegii. Doar atunci când sunt respectate toate procedurile, procurorilor li se poate permite să-l rețină și să-l aresteze dacă este necesar.
Noile modificări prevăd șase tipuri de infracțiuni, în ancheta cărora un deputat poate fi reținut, percheziționat sau arestat fără a cere permisiunea parlamentară. Vorbim de cazuri de corupție activă și pasivă, abuz de putere, îmbogățire ilicită, spălare de bani și profit de influență. Autorii amendamentelor au remarcat că, în cazuri obișnuite, imunitatea parlamentară este necesară pentru a proteja opoziția de arbitrariul autorităților.
Totodată, aceștia au subliniat că este necesar să se „găsească un echilibru” între protejarea opoziției și combaterea criminalității. În plus, aceștia au amintit că anterior au limitat în același mod imunitatea judecătorilor, iar Curtea Constituțională a decis că astfel de restricții sunt justificate și nu amenință independența judecătorilor. Proiectele de amendamente au fost semnate de 63 de deputați PAS.
Potrivit președintei Curții Constituționale Domnica Manole, propunerea nu contravine Constituției și poate fi trimisă spre examinare parlamentului. Cu toate acestea, parlamentul va putea modifica Constituția nu mai devreme de șase luni de la momentul în care Curtea Constituțională a luat o decizie. Manole a subliniat că decizia este definitivă.