Viceprimarul municipiului Chișinău Irina Gutnic declară că pe 3 februarie, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au venit la sediul Apă-Canal Chișinău în control inopinat. Gutnic menționează că cei de la Apă-Canal au fost deschiși și au asigurat tot suportul reprezentanților Agenției. Totodată, ea spune că dacă ANRE va decide că nu era necesar de a asigura riscul de perturbare a întregului sector de alimentare cu apă, Primăria va contesta „indiscutabil”.
În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 6 februarie, viceprimarul a vorbit despre controlul ANRE la Apă-Canal Chișinău.
„Pe lângă controlul solicitat al ANRE de către noi la 28 noiembrie 2022 și controlul din partea inspecției financiare, pe 3 februarie unul dintre directorii ANRE împreună cu 6 persoane au venit la sediul Apă-Canal Chișinău în control inopinat. Motivul controlului inopinat au fost declarațiile în presă după deconectarea energiei electrice despre riscul sistării aprovizionării cu apă a consumatorilor din sectoarele Botanica și Telecentru”, a adăugat Gutnic.
Ea a mai spus că „Apă-Canal Chișinău a fost deschisă față de acest control”.
„Colegii au asigurat tot suportul deoarece toate deciziile luate de comitetul tehnic al Apă-Canal Chișinău pe perioada deconectării energiei electrice au fost în strictă conformitate cu instrucțiunile aplicabile în așa caz”, a menționat viceprimarul.
Gutnic a vorbit și despre decizia „debitului redus de apă pe trei străzi din capitală”.
„Conform deciziei comitetului tehnic a Apă-Canal Chișinău imediat după deconectarea energiei electrice la Albișoara 38, dispeceratul a pierdut legătura cu dispeceratele din toate sectoarele. Respectiv monitorizarea presiunii și a debitelor în rețea era imposibil de vizualizat. Pentru a evita riscul de perturbare a întregului sistem de alimentare cu apă, decizia a fost de a deconecta pompele la stațiile din sectoarele Telecentru și Botanica. Astfel, consumatorii din 3 străzi de la etajele superioare au avut un debit redus de apă”, a comunicat Gutnic.
„În cazul în care în actul de control al ANRE, delegații de control vor constata că nu era necesar de a asigura acest risc doar pentru a face pe plac celor care dau astfel de comenzi vom contesta indiscutabil”, a adăugat viceprimarul.
La rândul său, edilul Ion Ceban a îndemnat responsabilii să monitorizeze situația și a dat asigurări că locuitorii capitalei vor fi asigurați cu apă.
„Electricitatea și gazele naturale constituie practic 60-65% din ceea ce are ca și cheltuieli Apă-Canal și în cazul în care una s-a majorat de 7 ori iar alta de 3 ori nu are cum să fie situația stabilă la această întreprindere cu peste 1500 de lucrători”, a spus primarul.
În cadrul ședinței, Ceban a mai spus că „Apă-Canal nu avea așa probleme până la scumpirea electricității, căldurii”.
„Da situația era dificilă. (…) Se bate palma acum la Guvern despre faliment, se bate palma despre administrare externă a Apă-Canal și se bate palma că această companie poate ajunge în contul datoriilor la un așa numit investitor privat. (…) Prețul pe care mi l-au transmis unii prieteni din România este de 59 de lei pentru serviciile de apă și canalizare la Chișinău. Asta urmează să ne fericească echipa guvernamentală”, a menționat Ceban.
***
Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 68 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.
Pe 2 februarie, primarul Ion Ceban îndemna chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Ceban susținea că de vină pentru situația creată este Guvernul.
În aceeași zi, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.
În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate săptămâna viitoare.
Pe 3 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică declara că s-a autosesizat cu privire la situația creată pe 2 februarie la Apă-Canal Chișinău. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.
Ulterior, întreprinderea Premier Energy anunța că așteaptă soluționarea promisă a problemei datoriei Apă-Canal Chișinău până pe 7 februarie. Pe 3 februarie, întreprinderea declara că primarul Ion Ceban și administrația Apă-Canal Chișinău i-a oferit asigurări că vor identifica soluții „pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!