Direcțiile pe care s-au focusat procurorii până în prezent „nu a permis să aibă loc o investigaţie complexă şi obiectivă cu referire la toţi potenţialii beneficiari ai furtului miliardului”. Declarațiile aparțin procurorul general, Alexandru Stoianoglo și au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 20 ianuarie.
Potrivit sursei citate, aceste concluzii „sunt determinate inclusiv de ignorarea totală a poziţiei şi declaraţiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate. Mai mult, în perioada 2016 – 2019, investigaţiile au fost realizate de un grup în care au fost incluşi doar 6 procurori, pe când într-o cauză pornită pe un pretins fapt de spălare de bani, procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a dispus formarea unui grup de urmărire penală format din tocmai 45 de persoane.
De asemenea, Stoianoglo a spus că relevante au fost materialele unei cauze penale parvenite de la autorităţile competente române, lăsate totalmente în nelucrare din martie 2018 până în prezent.
Cu toate acestea, procurorul general a recunoscut că pe cauza privind frauda bancară s-au depus multe eforturi de către entităţile implicate în anchetă, pe caz fiind obţinute şi sentinţe de condamnare ale unora dintre făptuitori, inclusiv sechestrarea unor bunuri şi alte active de valoare.
Din motiv că subiectul fraudei bancare este unul destul de complex, Stoianoglo a declarat că munca procurorilor va fi evaluată după realizarea unei serii de activităţi procesuale planificate la ultimele şedinţe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea procurorului general.