Playtech

Directorul Orchestrei „Lăutarii” și primarul de Strășeni, printre personalitățile decorate de Klaus Iohannis

Mai multe personalităţi din Republica Moldova care activează în domeniul culturii au fost decorate de preşedintele Klaus Iohannis cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. 

Distincţia este oferită cu ocazia marcării Centenarului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, precum şi cu ocazia celebrării a 30 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Moldova, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, persoanele decorate sunt:

* Alexandru Bantoş, redactor şef al Revistei de cultură şi ştiinţă „Limba Română”;

* Nicolae Botgros, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”;

* Nicolae Bulat, profesor, istoric şi scriitor, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca;

* Valentina Casian, primar al oraşului Străşeni;

* Vitalie Ciobanu, scriitor, ziarist, comentator la „Radio Europa Liberă”;

* Gheorghe Cojocaru, istoric, director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, comentator la „Radio Europa Liberă”;

* Alexandru Grecu, actor şi regizor, preşedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova;

* Petru Hadârcă, actor şi regizor;

* Vladimir Mischevca, istoric;

* Viorica Moraru, director executiv al Complexului „Vatra Neamului”;

* Ion Negrei, om politic, istoric;

* Nicolae Negru, analist politic;

* Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova;

* Simion Ropot, redactor şef la Monitorul Oficial al Republicii Moldova;

* Teodora Rotaru, medic, scriitoare;

* Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice ridicate în perioada 1918-1940;

* Maria Sargun, cercetător bibliograf;

* Tudor Ungureanu, muzician, conducătorul ansamblului etno-folcloric Ştefan Vodă;

* Anatol Vidraşcu, CEO al Grupului Editorial „Litera”, preşedinte al Institutului Cultural European;

* Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: