Directorul SIS, despre mercenarii care luptă în Ucraina: „Îi identificăm pe diferite căi, uneori în spațiul online”
Full Article 3 minutes read

Directorul SIS, despre mercenarii care luptă în Ucraina: „Îi identificăm pe diferite căi, uneori în spațiul online”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) monitorizează cazurile de mercenariat. Reprezentanții Serviciului îi identifică pe mercenari pe diferite căi, inclusiv – în spațiul online. Declarațiile au fost făcute de directorul SIS Alexandru Musteaţa, la „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Musteața a fost întrebat dacă SIS îi monitorizează „pe mercenarii care pleacă pe frontul din Ucraina, în special cei care pleacă de partea Rusiei”.

„Da, SIS are și competența aceasta sau sarcină de a monitoriza anumite cazuri de mercenariat. Aici lucrăm foarte mult cu colegii din Procuratura pentru Cauze Speciale, este în competența lor. Noi monitorizăm, îi identificăm pe diferite căi, uneori cu informarea de la parteneri, uneori vedem că în spațiul online se pun poze”, a precizat Musteața.

Directorul Serviciului a mai spus că atunci când mercenarii revin pe teritoriul Republicii Moldova – „împreună cu procurorii, se iau anumite acțiuni procesual-penale”.

La întrebarea dacă au fost condamnări pe astfel de cazuri, Musteața a declarat: „În ultimul an – nu, din câte îmi aduc aminte. Anterior, știu că au fost condamnări, după 2014”.

***

Pe 29 septembrie curent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a emis o declarație prin care anunța că cetățenii țării noastre implicați în acțiuni militare pe teritoriul altor state ar putea fi trași la răspundere penală. MAEIE a subliniat că participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.

În noiembrie, tv8.md a publicat un mesaj video, care ulterior a fost șters de pe contul de Telegram al portalului, a moldovenilor care luptă pe frontul din Ucraina. Cei din urmă au venit cu o adresare către cetățenii Republicii Moldova. Bărbații i-au îndemnat pe oameni să nu participe la protestele organizate de Partidul „ȘOR”, socialiști, dar și de liderul Partidului Acasă Construim Europa.

Tot în noiembrie, comunistul Vladimir Voronin, în cadrul ședinței Parlamentului, a solicitat informații de la organele oficiale ale statului cu privire la moldovenii care luptă în Ucraina. „Noi vrem să auzim la concret: de cine ei sunt trimiși, dacă sunt trimiși, dacă nu – ei sunt voluntari, legionari”, a spus Voronin. La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că „într-adevăr, organele trebuie să investigheze atent pe cei care luptă de partea agresorului”. „Dar băieții să se întoarcă acasă sănătoși și să învingă Ucraina”, a adăugat Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: