„Doar în URSS a fost bine, iar în UE este rău”. Premierul lituanian explică cum funcționează „propaganda rusească”
Full Article 2 minutes read

„Doar în URSS a fost bine, iar în UE este rău”. Premierul lituanian explică cum funcționează „propaganda rusească”

Propaganda Rusiei nu este o problemă doar pentru Lituania, ci și pentru majoritatea țărilor occidentale. De această părere este Ingrida Simonyte, prim-ministra Lituaniei. Într-un interviu acordat pentru NM , oficiala a declarat că Kremlinul „încearcă să ne submineze înțelegerea vieții și a democrației liberale.

Potrivit oficialului lituanian, Rusia încearcă să demonstreze că în UE nu există valori, însă, pe de altă parte ei se folosesc de avantajele vieții din lumea occidentală.

„Își trimit copiii la studii în universitățile din Occident, își păstrează banii în băncile din Occident, beneficiază de servicii medicale în clinicile din Occident. Cred că ei încearcă să provoace un conflict în societăți – dezbateri despre migrație sau despre drepturile minorităților. Dacă există posibilitatea de a influența asupra luării deciziilor politice interne, vor încerca să facă acest lucru, să formuleze o narațiune”, a mai spus Ingrida Simonyte.

În opinia prim-ministrei lituaniene, Rusia vrea să demonstreze că țările – în special cele care au fost ocupate de Uniunea Sovietică, dar au devenit independente – nu pot reuși în lumea occidentală.

„(…) Că doar în URSS a fost bine, iar să trăiești în UE – e rău. Politicienii din țara noastră au un scop – să explice oamenilor că nu se poate întâmpla ca mai întâi să vină bunăstarea, apoi drepturile omului. Dimpotrivă: dacă la dvs. nu se respectă drepturile omului, nu există o justiție independentă, dreptul la proprietate privată – atunci nu va fi prosperitate economică. Mai există o problemă pe care o constatăm în ultimii câțiva ani – încercarea de a rescrie istoria. Acest lucru se întâmplă și în Rusia, unde sunt persecutați reprezentanții asociației „Memorial” și ai altor instituții, unde vedem o tendință privind abordarea stalinistă a istoriei: să nu fie pactul Ribbentrop-Molotov, să nu fie „ocuparea țărilor europene”, că țările baltice au intrat benevol în componența URSS, că există absurdități. Și ei încearcă să promoveze aceste narațiuni”, menționează oficiala.

Amintim că la sfârșitul săptămânii, Ingrida Simonyte va efectua o vizită de lucru în Moldova.

Interviul integral cu prim-ministra Lituaniei îl găsiți AICI.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: