Doar până pe 30 noiembrie, achită cu cardul Mastercard FinComBank și câștigă premii valoroase!

Promoția „Călătorește spre o aventură unică la Cirque du Soleil în Lisabona” continuă! A mai rămas doar o lună pentru a te înscrie la tombolă. Urmează să fie desemnați încă 10 câștigători a valizelor de călătorie și câștigătorul premiului mare – o călătorie de 4 zile în Lisabona pentru întreaga familie.

Pentru a te înscrie la marea extragere trebuie să achiți cumpărăturile și serviciile cu cardurile Mastercard de la FinComBank. Poți realiza plăți atât în magazinele din țară, cât și online.

Câștigă trolere stilate de călătorie! Efectuează cel puțin 5 tranzacții lunar și participă la tragerea la sorți.  Pentru a-ți mări șansele de câștig, trebuie să realizezi cât mai multe plăți. Fiecare 5 tranzacții pe lună îți oferă dreptul de a fi inclus repetat în lista participanților la tragerea la sorți. Mai multe tranzacții, mai multe șanse de câștig!

Devină câștigătorul marelui premiu! Efectuează cel puțin 20 de plăți cu cardul tău Mastercard pe toată perioada promoție și participă la extragerea unei călătorii de neuitat la Lisabona. Vizitează cu familia capitala Portugaliei și nu doar, pentru că premiul include:

  • Bilete la avion (Chișinău – Lisabona – Chișinău)
  • Cazare la hotel (4 zile complete, 23.12.2022-27.12.2022, mic dejun inclus)
  • Transfer în Lisabona: Aeroport – Hotel – Aeroport
  • Bilete la Cirque du Soleil, spectacolul de Crăciun din 25.12.2022
  • Asigurare de călătorie
  • Valize de călătorie pentru fiecare membru al familiei
  • Seturi de călătorie pentru întreaga familie

Deschide acum un card Mastercard de la FinComBank și participă la promoție! Dacă încă nu ai un card, îl poți deschide în incinta subdiviziunilor Băncii sau online pe site-ul Băncii fincombank.com, în Internet Banking fincompay.com sau în aplicația mobilă FinComPay. Efectuează numărul necesar de tranzacții și participă la tombola cu premii valoroase.

Promoția este valabilă pentru cardurile Mastercard de debit și de credit:

  • Mastercard Standard – un card universal care poate fi deschis online și în sucursalele FinComBank.
  • Mastercard Instant – se deschide în sucursalele FinComBank și se emite pe loc în doar 2 minute.
  • Mastercard Rompetrol – cashback săptămânal, reduceri la combustibil, posibilitatea de a deschide o linie de credit, Serviciu Fast Track în aeroporturi, Privilegii și reduceri globale.
  • Mastercard Platinum – card Premium cu acces în zonele VIP din aeroporturi, Serviciul Concierge, Serviciu Fast Track în aeroporturi, Privilegii și reduceri globale.
  • Mastercard Standard „Dăruiește Viață” – card social pentru primirea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului.
  • Mastercard Standard „Vârsta de Aur” – card social pentru primirea pensiei.
  • Cardul de credit Mastercard Platinum „OPTI” – perioada de grație de până la 90 de zile în timpul căreia nu achiți dobânda la cumpărăturile efectuate în țară și peste hotare.

Mai multe detalii despre promoție AICI.

Bucură-te de promoții incendiare alături de Mastercard și FinComBank!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Plîngău răspunde criticilor lui Năstase și dezvăluie informații din interiorul Platformei DA: „Lăcomia și setea de putere te-au schimbat”

Fostul președinte al Platformei DA, Dinu Plîngău, care a renunțat la funcțiile deținute în partid pentru a candida pe lista PAS la alegerile parlamentare, i-a răspuns lui Andrei Năstase, după ce acesta l-a criticat public pentru decizia luată. Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, Plîngău afirmă că Năstase ar fi fost principalul responsabil pentru declinul formațiunii. Candidatul PAS îl acuză pe fostul său coleg – care la fel a anunțat că va candida la parlamentare, doar că independent – că a condus Platforma DA către eșec electoral și că se folosește, în continuare, de simpatizanți vulnerabili pentru propriile scopuri.

„Mi-e rușine și milă, omenește vorbind, să văd cum continui să te folosești de aceleași doamne în vârstă, care nu bănuiesc nici pe departe cât de bine o duci și cât de cinic le manipulezi. Te cunosc prea bine, Andrei: nu cred că le-ai oferi măcar o plăcintă în semn de mulțumire. În timp ce ele, la vârsta lor varsă lacrimi sincere pentru dreptate și valori, tu îți cumperi casă în Germania, mașini, construiești bazin”, a scris Dinu Plîngău pe rețele.

Plîngău afirmă că el trăiește modest, în același apartament cu cei doi copii, și nu se ferește să dea ochii cu oamenii pe stradă. Spre deosebire de Năstase — pe care îl acuză că, de-a lungul timpului, a făcut compromisuri cu personaje precum Ilan Șor și Igor Dodon — el susține că a rămas fidel principiilor care au stat la baza Platformei DA: „Nu e doar o percepție – oamenii simt că lăcomia și setea de putere te-au schimbat. (…) Eu nu sunt ca tine”.

„Mă acuzi că am vândut partidul pentru două locuri de deputat? Andrei, partidul a votat să nu participe-n alegeri și oamenii au făcut acest gest pentru țară și pentru Platforma DA. Pentru că dincolo de supărările pe PAS, noi cu toții vrem în UE și să nu vină Șor, Dodon, Ceban, oameni care ți-au devenit prieteni, aliați. Am făcut-o pentru partid, pentru că e mai bine să ai 2 voci în parlament, decât să chinui lumea, fără șanse prea mari de a accede în Parlament. Și da, dacă aș fi narcisist ca tine, probabil mă deranja și locul 42”, a mai scris Plîngău.

În cele din urmă, Plîngău îl îndeamnă pe Năstase să se retragă din viața politică și îl acuză că a devenit „o povară” pentru partidul pe care l-a fondat. În opinia sa, Platforma DA poate merge mai departe „unită, fără tine”.

Fostul lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Dinu Plîngău.

Amintim că Dinu Plîngău a anunțat, pe 18 iulie, că Platforma „DA” a acceptat un parteneriat politic cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Plîngău și un alt membru al formațiunii, Stela Macari, se regăsesc, astfel, pe lista electorală a PAS. După acest anunț, Platforma a fost exclusă din Blocul „Împreună”, iar interimatul funcției de președinte al formațiunii a fost preluată de Liviu Vovc.

În reacție, fostul lider și fondator al Platformei,Andrei Năstase, a criticat dur decizia formațiunii de a nu participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Năstase a calificat decizia lui Plîngău drept „un abandon rușinos” și a acuzat PAS că „a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și cu o cruzime politică greu de uitat”. Năstase a mai declarat că Platforma DA s-a născut din proteste și spirit civic, iar actuala decizie „contrazice valorile inițiale”: „Cum am ajuns de la demnitate la supunere, de la protest la plecăciune?”, s-a întrebat el.

Două zile mai târziu, pe 20 iulie, Năstase a anunțat că va candida la parlamentarele din 28 septembrie independent. Fondatorul Platformei „DA” a primit undă verde de la CEC pentru a iniția colectarea semnăturilor necesare înregistrării în cursa pentru un fotoliu de deputat pe 22 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ion Ceban: Nu m-am întâlnit cu Călin Georgescu sau George Simion nici la Viena, nici în România 

Ion Ceban, primar al Chișinăului și lider al Mișcării Alternative Naționale (MAN), neagă că s-ar fi întâlnit vreodată în capitala Austriei, Viena, sau în România cu politicienii pro-ruși George Simion și Călin Georgescu – informație vehiculată în spațiul public ca fiind motivul pentru care edilului i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul statului român și în întreg spațiul Schengen. Acesta a sugerat că nu ar exista nicio probă care să dovedească contrariul. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 22 iulie a emisiunii „Rezoomat” de la RLive.

Întrebat despre informațiile vehiculate în spațiul public despre presupusele sale întâlniri cu Georgescu și Simion la Viena, Ion Ceban a declarat: „Nu m-am întâlnit cu nici o persoană pe care ați menționat-o dvs. În ceea ce ține nemijlocit de Viena, probabil că este foarte ușor de verificat atâta timp cât există canale oficiale, diferite reprezentanțe ale securităților, fie că sunt din Republica Moldova, fie că sunt din România sau din oricare altă parte. Nu există absolut nici o dovadă factologică care ar pune sub semnul întrebării profilul sau comportamentul meu în acest sens”.

Totodată, edilul a negat că s-ar fi întâlnit cu aceste două persoane inclusiv pe teritoriul României.

Amintim că, pe 9 iulie, primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, a primit interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme, iar ulterior a comunicat că intenționează să o acționeze în judecată.

Anterior, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comsiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că interdicția lui Ceban ar avea legătură cu activitatea sa politică și conexiunile sale. Acesta a sugerat că Ion Ceban s-ar fi întâlnit la Viena cu liderul AUR, George Simion, și Călin Georgescu – două figuri politice controversate din România, cunoscute pentru poziții pro-ruse.

Tensiuni între Lungu și poliție, la Curtea de Apel. Liderul „Șansă” va fi documentat pentru ultragiere și huliganism

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, va fi cercetat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”, în urma unei confruntări cu poliția în fața Curții de Apel Chișinău. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.

În dimineața zilei de 23 iulie, mai multe canale de Telegram afiliate grupului Șor au scris că Alexei Lungu ar fi fost reținut în fața Curții de Apel Chișinău, acolo unde reprezentanții Blocului „Victorie” s-au adunat pentru a depune o contestație, după ce formațiunea nu a fost admisă în cursa pentru alegerile parlamentare.

În imaginile video publicate pe aceste canale, se observă cum Lungu, împreună cu un alt bărbat, intră în conflict cu forțele de ordine și refuză să urce în mașina poliției. Ulterior, liderul „Șansă” a declarat că se simte rău, iar la fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe. Aceleași canale de telegram susțin că Lungu a fost transportat la Spitalul Municipal nr. 1 pentru investigații medicale.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, a declarat că Alexei Lungu „a atentat la integritatea angajaților poliției” și va fi documentat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”. Totodată, bărbatul care îl însoțea, care este fost carabinier și care asigură paza lui Lungu, potrivit IGP, „va fi documentat pentru imixtiune în procesul de activitate al poliției”.

În cele din urmă, reprezentanții „Victorie” au depus documentele la Curtea de Apel pentru a contesta decizia CEC din 19 iulie privind neînregistrarea blocului, lansat la Moscova de fugarul condamnat Ilan Șor, la alegerile parlamentare din toamnă.

Cin este Alexei Lungu și ce îl leagă de Ilan Șor

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

În aprilie 2024, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, partidul „Șansă” — alături de alte formațiuni afiliate lui Ilan Șor — a constituit la Moscova Blocul „Victorie”.

Atât Alexei Lungu, cât și Ilan Șor și alți lideri ai partidelor controlate de oligarhul fugar se regăsesc pe listele sancțiunilor internaționale. Recent, și Blocul „Victorie” a fost adăugat pe lista neagră a Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
ТАСС

Cine este Vladimir Plahotniuc, de ce a fost reținut în Grecia și ce urmează? Analiză

Unul dintre cei mai influenți și căutați oameni din istoria recentă a Republicii Moldova — fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc — a fost reținut în Grecia. Reținerea a avut loc la șase ani după ce acesta a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională. NM explică ce se știe până acum despre acest caz, care este stadiul dosarelor penale pornite pe numele său și ce ar putea urma în continuare.

Principalul fugar al Moldovei, prins

Oligarhul moldovean, fugarul Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în dimineața zilei de 22 iulie pe aeroportul din Atena. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, Plahotniuc se afla în tranzit prin aeroport, în drum spre Dubai. Ministerul Justiției și Procuratura din Moldova au anunțat deja că au inițiat procedura de extrădare, îndată ce au primit confirmarea oficială de la autoritățile elene.

Potrivit NM, împreună cu Plahotniuc ar fi fost reținut și partenerul său, fostul deputat Constantin Țuțu. Cernăuțeanu a refuzat să confirme sau să infirme această informație, invocând „restricții procedurale”. El a promis că va oferi mai multe detalii după finalizarea tuturor procedurilor necesare cu partea greacă.

Principalul figurant în „furtul miliardului”

Plahotniuc este unul dintre principalii inculpați în dosarul cunoscut drept „frauda bancară”, numit și „furtul miliardului”. Este vorba despre scoaterea din sistemul bancar al Republicii Moldova a unui miliard de dolari. Potrivit procurorilor, în perioada 2013–2015, prin intermediul unor companii afiliate lui Ilan Șor, Plahotniuc ar fi primit pe conturile sale peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro. Aceste sume reprezentau credite obținute fraudulos din băncile Unibank, Banca Socială și Banca de Economii.

Procuratura susține că Plahotniuc a folosit acești bani „în scopuri personale și în interesul organizației sale criminale”. Fondurile ar fi fost cheltuite, printre altele, pentru achiziția unui avion Embraer Legacy 650, bunuri imobiliare, plata unor servicii, investiții, organizarea unui șir de evenimente și acoperirea unor datorii.

Plahotniuc a reușit să părăsească țara înainte de începerea urmăririi penale. La 18 iulie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis dosarul în instanță, pentru a fi examinat în lipsa inculpatului. În 2023, au avut loc doar câteva ședințe de judecată, după care avocații oligarhului au cerut comasarea dosarului cu un alt proces judiciar – cu aceleași acuzații, dar împotriva altor persoane. Procuratura Anticorupție a considerat acest demers o încercare de tergiversare. Totuși, la 22 ianuarie 2024, judecătorii Angela Catană, Liudmila Beșliu și Alexandru Negru au decis comasarea cauzelor.

Astfel, procesul are loc acum împotriva a opt inculpați, printre care fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și adjuncta sa, Emma Tăbîrță. Cauza este tratată ca prioritară – ședințele se desfășoară de câteva ori pe săptămână. În prezent sunt examinate probele acuzării și sunt audiați martori. Următoarele ședințe vor avea loc, cel mai probabil, în toamnă, întrucât luna august și începutul lui septembrie sunt perioade de vacanță în Moldova.

Ce urmează pentru Plahotniuc?

Autoritățile din Republica Moldova au încercat ani la rând să obțină darea în urmărire internațională a lui Plahotniuc. În februarie 2025, după revizuirea unei decizii anterioare de refuz, Interpol a emis o „notificare roșie” – ceea ce înseamnă o solicitare oficială de arestare în vederea extrădării.

Acum, autoritățile moldovene trebuie să transmită de urgență în Grecia o cerere oficială de extrădare, însoțită de toate documentele necesare – la fel cum s-a procedat recent în cazul reținerii lui Veaceslav Platon în Marea Britanie.

Ulterior, instanța greacă va examina solicitarea și va verifica dacă aceasta respectă legislația națională și tratatele internaționale. Judecătorul va analiza dacă există motive de refuz, de exemplu, dacă dosarul este considerat motivat politic sau dacă există riscuri de încălcare a drepturilor omului.

Decizia finală aparține justiției elene. Interpol nu mai are un rol activ în această etapă – implicarea sa se limitează la notificarea și facilitarea reținerii.

De la „Abramovici al Moldovei” la stăpânul țării

Vladimir Plahotniuc este un om de afaceri și politician moldovean. Începând cu anii 2000, și-a dezvoltat activ afacerile în domeniul financiar, imobiliar și media, devenind unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din țară, care pentru o vreme a acționat din umbră. A fost comparat cu oligarhul rus Roman Abramovici. Mai târziu, și-a creat propriul imperiu media — General Media Group — și a ajuns să dețină direct mai multe posturi TV.

A stabilit primele conexiuni politice în perioada guvernării lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor, iar din 2010 și-a sporit influența politică prin intermediul Partidului Democrat, ajungând treptat să controleze Parlamentul, Guvernul și sistemul judecătoresc. Deja atunci era considerat principalul sponsor și conducător de facto al formațiunii. La sfârșitul anului 2010, Plahotniuc a fost inclus pe lista electorală a PDM și, în decembrie, a devenit deputat și vicepreședinte al Parlamentului.

Partidul Democrat făcea parte atunci din Alianța pentru Integrare Europeană — o coaliție formată din trei forțe proeuropene de dreapta, care înlăturase comuniștii de la putere. Fiecare partid controla propriile instituții. Partidul Liberal Democrat a primit funcția de prim-ministru — ocupată de Vladimir Filat — și controlul asupra MAI, vămii și fiscului. Liberalii și democrații și-au împărțit alte instituții, iar „activul” principal al Partidului Democrat a devenit Procuratura Generală, pe care Plahotniuc ar fi folosit-o în mod repetat pentru a-și întări puterea și pentru a-și elimina oponenții.

La un moment dat, un astfel de adversar a devenit chiar Vladimir Filat. Rivalitatea cu Plahotniuc s-a încheiat în toamna anului 2015, când liderul liberal-democraților a fost arestat direct în Parlament, fiind acuzat de corupție, și condamnat la nouă ani de închisoare. După dezintegrarea PLDM, Plahotniuc a obținut controlul total asupra Parlamentului, atrăgând deputați din alte fracțiuni prin bani sau amenințări. În ianuarie 2016, având deja majoritate, PDM a format un nou guvern condus de Pavel Filip.

Creșterea protestelor în 2016 l-a determinat pe Plahotniuc să reintroducă alegerile prezidențiale directe, prin intermediul Curții Constituționale, aflată sub controlul său — o mișcare care a dus la divizarea opoziției. Câștigătorul scrutinului, Igor Dodon, nu reprezenta o amenințare reală pentru regimul său din cauza atribuțiilor limitate ale președinției, iar Occidentul îl percepea mai degrabă ca pe o amenințare prorusă. În același an, Plahotniuc a devenit președintele Partidului Democrat.

În 2017, ignorând criticile Bruxellesului, Plahotniuc a modificat sistemul electoral împreună cu socialiștii — sistemul proporțional a fost înlocuit cu unul mixt, mai favorabil partidelor cu resurse financiare și administrative, care permitea câștigul în circumscripții uninominale. În vara lui 2018, atunci când rivalul său declarat, Andrei Năstase, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, Plahotniuc a obținut anularea rezultatului printr-o instanță aflată sub controlul său. Pentru Uniunea Europeană, deja nemulțumită de starea drepturilor omului și de modul în care guverna PDM, acest gest a reprezentat o linie roșie: reacțiile au fost dure, iar finanțarea UE a fost înghețată.

Căderea regimului Plahotniuc

Răcirea relațiilor cu Occidentul l-a determinat pe Vladimir Plahotniuc să-și caute aliați în Est. În septembrie 2018, Serviciul de Informații și Securitate a reținut șapte cetățeni turci – profesori ai rețelei de licee „Orizont”, afiliate lui Fethullah Gülen, considerat inamic politic al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Cinci dintre profesori solicitaseră azil politic în Moldova, însă toți au fost acuzați de extremism și islamism, declarați o amenințare la adresa securității naționale și expulzați fără proces, cu o cursă charter spre Ankara. Acolo au fost condamnați la pedepse grele – între șase și nouă ani de închisoare. La o lună și jumătate după expulzare, președintele Turciei a efectuat o vizită la Chișinău și a mulțumit autorităților moldovene, oferind în schimb mai multe mașini blindate pentru dispersarea protestelor. Ulterior, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor omului.

Pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, Plahotniuc a modificat sistemul electoral în favoarea sa, iar toate instituțiile statului se aflau sub controlul său. Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, satelitul său încă șapte, iar alți trei deputați „independenți” îi erau loiali. Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate, iar blocul proeuropean ACUM – 26.

Au urmat negocieri complicate pentru formarea unei coaliții. Totul părea să se îndrepte spre o alianță între democrați și socialiști, în timp ce blocul ACUM ar fi rămas în opoziție. Dar, cu implicarea SUA, UE și Rusiei, lucrurile au luat o altă întorsătură.

Pe 7–8 iunie a fost formată o coaliție între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, care a anunțat formarea unei majorități parlamentare și învestirea unui guvern. Însă democrații au refuzat să recunoască noul guvern condus de Maia Sandu, declanșând o perioadă de dualitate a puterii. Curtea Constituțională, aflată atunci sub influența lui Plahotniuc, a început să anuleze deciziile noului Parlament: a declarat nelegitime coaliția și guvernul, a dizolvat Parlamentul, l-a suspendat temporar pe Igor Dodon și l-a desemnat președinte interimar pe Pavel Filip, care a semnat decretul de dizolvare a Legislativului.

Democrații au organizat proteste și au blocat instituțiile statului. Pe 9 iunie, Plahotniuc a convocat un miting, la care a promis că va lupta împotriva „trădătorului Dodon” și că va „salva țara”. Între timp, UE, Germania, Marea Britanie, Franța, Suedia, Polonia și alte țări au recunoscut legitimitatea noului guvern.

Pe 14 iunie, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a vizitat sediul Partidului Democrat, unde a avut o întâlnire privată de 15 minute cu Vladimir Plahotniuc. La câteva ore după această întrevedere, Plahotniuc a dispărut. Potrivit unor surse, ar fi zburat în SUA, unde anterior își mutase familia. Oficial, s-a spus că plecase „pentru câteva zile, la familie”. După câteva zile, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Partidului Democrat. A trăit o vreme în SUA, însă în ianuarie 2020 autoritățile americane i-au declarat șederea indezirabilă. Potrivit unor informații neverificate, s-ar fi mutat în Ciprul de Nord.

De atunci, a reapărut sporadic în spațiul public cu declarații. Într-un interviu acordat în octombrie 2022, promitea că va reveni în curând în politica moldovenească. De la acea promisiune au trecut aproape trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Acces complet la maibank din străinătate – cu număr internațional

Ești cetățean al Republicii Moldova și locuiești în afara țării? Acum poți accesa toate serviciile maib direct din aplicația maibank – 100% online, sigur și fără drumuri la bancă. Tot ce ai nevoie este un număr internațional activ, emis într-una din cele 31 de țări eligibile.

Vrei să devii client maib din străinătate?

Poți deschide un cont bancar complet online, dacă:

  • ai buletin moldovenesc valabil sau carte de identitate de tip nou (nu se acceptă pașaportul)
  • ai un telefon cu acces la internet și cameră video
  • ai un număr internațional activ, emis într-una dintre cele 31 de țări eligibile
  • te afli fizic într-una dintre aceste țări în momentul înregistrării

După verificarea identității, ai acces complet la toate funcționalitățile maibank – oriunde te-ai afla.

Vrei să-ți actualizezi datele din aplicația maibank?

Acum poți face acest lucru complet online, indiferent unde te afli. Este necesar doar să:

  • folosești un număr internațional activ, emis într-una dintre cele 31 de țări eligibile
  • te conectezi în aplicația maibank și să urmezi pașii din secțiunea „Actualizare date”

Actualizarea datelor este obligatorie pentru siguranța contului tău și pentru accesul deplin la toate serviciile maib.

Țările eligibile pentru număr internațional:

Austria, Anglia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Scoția, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Țara Galilor, Ungaria.

Cu maibank, ești conectat acasă – oriunde ai fi.

Descarcă aplicația maibank și gestionează-ți finanțele în siguranță, indiferent în ce colț al lumii te afli.

Notă:

Serviciile descrise sunt disponibile exclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova, care dețin un act de identitate moldovenesc valid.

Pentru deschiderea unui cont nou, este necesară prezența fizică într-una dintre cele 31 de țări eligibile.

Pentru actualizarea datelor, nu este necesară prezența fizică, însă este obligatoriu un număr internațional emis în una dintre țările menționate.

Tu conduci. maib

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: