Deputatul blocului ACUM, fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Iurie Reniță, a publicat astăzi, 6 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, mai multe documente, despre care susține că sunt copii ale raportului Kroll II. Potrivit acestora, din lista beneficiarilor jafului bancar fac parte mai mulți apropiați ai fostului primar de Orhei, Ilan Șor, dar și Irina Ulianovschi, nepoata fostului judecător al Curții de Apel Chișinău, Xenofon Ulianovschi, precum și omul de afaceri Gabriel Stati. Deputatul Alexandru Slusari, care a fost preşedintele Comisiei parlamentare privind investigarea fraudei bancare, a confirmat veridicitatea documentelor publicate.
Iurie Reniță a scris că nu ar fi postat aceste documente dacă anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu ar fi afirmat că „el nu a văzut niciun fel de listă și nu are suficiente motive să creadă că aceasta ar exista în realitate”.
„Din declarațiile ferme ale dlui Slusari în ședința plenară a parlamentului rezultă foarte clar că această listă există în realitate și că ea este demult timp cunoscută procurorilor care investighează furtul miliardului, inclusiv procurorului general Stoianoglo”, a notat deputatul PDA.
Potrivit documentelor, din lista beneficiarilor jafului bancar ar face parte nepoata fostului judecător al Curții de Apel Chișinău, Xenofon Ulianovschi, Irina Ulianovschi, tot ea fiica lui Gheorghe Ulianovschi, care a fost președinte al Curții de Apel Comrat și, respectiv, verișoara fostului ministru de Externe – Tudor Ulianovschi. Aceasta ar fi primit, în total, peste 437 de mii de dolari, în 20 de tranzacții.
Din listă ar mai face parte femeia de afaceri Anastasia Pankova, care între anii 2012 și 2013 a deținut funcția de președinte a companiei Victoria Trade. Aceasta ar fi beneficiat de peste 304 mii de dolari primiți în patru tranșe de la Ion Cojocaru, un apropiat a lui Ilan Șor. La rândul său, acesta figurează drept administrator a două conturi bancare, utilizate pentru „spălarea” banilor. În total, în acestea au fost transferate aproape 5 milioane de dolari.
De asemenea, potrivit documentelor, omul de afaceri Gabriel Stati ar fi primit aproape 236 de mii de dolari, iar Vasile Lasco, directorul companiei Inforton-Com, deținută de grupul Șor – peste 180 de mii de dolari. Către Alexandru Madovici, directorul unei alte companii din grupul Șor, Asigromex SRL, s-au făcut 14 transferuri, în valoare totală de aproape 180 de mii de dolari, iar Olesea Munteanu, o femeie de afaceri, a beneficiat de aproape 150 de mii de dolari. Totodată, Moisei Mester, directorul Moldclassica Internations, a primit peste 135 de mii de dolari.
Deputatul PDA, Alexandru Slusari, care a condus comisia pentru investigare a jafului bancar, a confirmat pentru NM că informațiile sunt veridice.
Amintim că, în data de 10 decembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 nu conțin informații despre beneficiarii jafului din sistemul bancare.
„Eu înainte am auzit din presă că avem raportele Kroll 1 și Kroll 2 și am crezut că în aceste rapoarte avem ceva concret. După ședința Consiliului Suprem de Securitate am înțeles că în acest raport nu este nimic despre beneficiarii furtului miliardului”, a declarat atunci Stoianoglo.
De cealaltă parte, Alexandru Slusari a scris pe Facebook că procurorul general îl decepționează. „Când dânsul susține că raportul Kroll 2 nu conține numele, eu pot presupune trei versiuni a acestei afirmații pripite. Sau dl. Stoianoglo deloc n-a citit raportul Kroll 2 sau el a citit doar raportul Kroll 2 și nu a făcut cunoștința cu Confidential Working Papers Part I și Part II. Sau dânsul minte”, a spus Slusari.
Precizăm că în septembrie 2019, Alexandru Slusari, susținea că a primit o listă cu numele persoanelor care figurează în raportul Kroll 2. Potrivit acestuia, principalii beneficiari ai fraudei bancare din Republica Moldova ar fi: fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, fostul premier, Vlad Filat și fostul primar de Orhei, Ilan Șor.
Totuși, numele Irinei Ulianovschi, a lui Gabrie Stati, al Olesei Munteanu și a lui Ion Cojocaru nu figurează pentru prima oară în presă, în legătură cu beneficiarii jafului bancar. NM a scris pe larg despre sumele atribuite acestora încă în data de 12 iulie 2019.
Tot astăzi, Iurie Reniță a scris că deține o înregistrare audio care ar fi fost făcută în timpul unei ședințe la legislativ, în cadrul blocului ACUM, pe care însă deputatul nu a publicat-o.
„Vă asigur că sunt nume „sonore” din blocul ACUM care insistau, cu orice preț, să acceptăm toate condițiile lui Dodon pentru formarea coaliției parlamentare și a componenței guvernului, cu nume de familie concrete (încă din acea seară a fost foarte clar cine sunt, în realitate, dodoniștii „noștri”). Cred că nu e momentul potrivit încă pentru sonorizarea publică a acestei înregistrări. S-ar putea să revin la ea, între timp „moșul” făcându-mi și alte surprize sonorizate (nu neapărat tocmai la viitorul Revelion!)”, a precizat Iurie Reniță.
Nume noi din lista finală a raportului Kroll IIÎn noaptea de Revelion “moșul” a fost foarte generos cu mine – mi-a…
Geplaatst door Iurie Reniță op Maandag 6 januari 2020