Максим Андреев, NewsMaker

(DOC) Reniță sesizează ANI și cere verificarea averii deputaților socialiști Bolea, Furculiță și Odnostalco

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr (DA) Iurie Reniță a expediat trei sesizări adresate președintei Autorității Naționale de Integritate (ANI) Rodica Antoci, cu solicitarea de a verifica averea declarată de către parlamentarii socialiști Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Corneliu Furculiță.

Într-o postare publicată pe 8 septembrie pe pagina sa de Facebook, Iurie Reniță a atras atenția că a expediat sesizările la ANI pentru că Procuratura Generală „nu se grăbește să dea verdictul (din considerente politice)”.

„Am pregătit seturile de materiale și probele concludente despre spălarea de bani din Rusia prin faimoasa filiera Bahamas și utilizarea acestora în campania prezidențială a lui Igor Dodon din anul 2016. (…) Considerăm că ANI trebuie să demonstreze, în sfârșit, că este o instituție independența de factorii politici decizionali, dar dependentă exclusiv de lege și adevăr”, a menționat Iurie Reniță.

Deputatul a precizat că „în timpul cel mai apropiat vor urma și alți lideri „integri” psrm-iști, toți implicați în spălarea a 1,5 milioane de euro din Federația Rusă prin filiera Bahamas”.

https://www.facebook.com/iure.renita.3/posts/319601552453386

Amintim că, pe 3 septembrie, deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu au prezentat niște documente care ar demonstra că mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor ar fi contractat împrumuturi financiare de la compania „Exclusiv Media” (fondată de liderului fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță), fără să indice acești bani în declarațiile de avere și interese personale. Ulterior, banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea PSRM. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a formațiunii politice, Irina Astahova, a declarat că declarațiile lui Reniță și Țîcu ar avea legătură cu campania electorală și a dat asigurări că toți deputații formațiunii acționează exclusiv în limitele legii.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Justiția, afectată de greva avocaților? Ministra Veronica Mihailov-Moraru: „Nu e stare de alertă”

Situația din sistemul de justiție este „gestionabilă”, în pofida grevei generale declanșate de avocați. Totuși, există riscul ca unele cauze să fie tergiversate, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o declarație pentru presă. Potrivit acesteia, pe parcursul zilei de marți, apărătorii s-au prezentat la toate acțiunile procesuale urgente.

„Ministerul Justiției în această săptămâna aceasta consultări. Am facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a se discuta nemulțumirile avocaților și soluțiile ce țin de depășirea acestei situații, pentru că, în primul rând, nu trebuie să pereclităm buna funcționare a sistemului de justiție și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe parcursul zilei de ieri situația a fost una stabilă, într-adevăr, avocații s-au prezentat la toate acțiunile de urgență, însă pe ședințele care au fost planificate din timp, care nu fac parte din categoria de urgențe, au fost depuse cereri de amânare în legătură cu continuarea grevei”, a declarat ministra pentru presă.

Întrebată despre riscurile asociate cu această situație, Mihailov-Moraru a subliniat că, deocamdată, nu este „o stare de alertă”.

„Situația este gestionabilă la moment. Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări legislative ce țin de legea avocaturii, dar acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate. Ori, dezacordul poate să fie manifestat prin diverse feluri. Riscurile imediate și cele mai de impact au fost atenuate prin introducerea excepțiiilor. Ce ține de celelalte ședințe, trebuie să recunoaștem că suntem în perioada când și judecătorii și procurorii sunt în concedii, nu este o situație de alertă. Dar, totodată, ar putea fi o anumită tergiversare a examinării cauzelor”, a subliniat ministra Justiției.

În ceea ce privește soarta proiectului de lege care a declanșat greva, Mihailov-Moraru a menționat că decizia finală aparține Președinției.

„Decizia respectivă aparține Președinției. O opțiune ar fi promulgarea legii, iar modificările să fie efectuate în următorul Legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției”, a menționat aceasta.

Amintim că marți, 15 iulie, a început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: